Troells Dom över död man till Montreal

0

På en presskonferens i veckan tillkännagav Montreal World Film Festival att Jan Troells nya film ”Dom över död man” tävlar om att vinna Grand Prix of the Americas.

Festivalen startar den 23 augusti och pågår till den 3 september

–  Jag blev väldigt glad när jag fick veta att filmen kommit till Montreal. Det är som en bekräftelse att filmen har en chans att nå en publik. De på festivalen som valt ut filmen är de första utomstående som sett den och de har uppenbarligen gillat den.

– Jag har lång historia med Montreal. Där visades min fösta långfilm Här har du ditt liv år 1967. Det var innan festivalen var etablerad. Filmen om Knut Hamsun visades också på Montreal filmfestival och orsakade debatt och därför känns det extra roligt eftersom Dom över död man handlar om samma tid som Hamsun men har ett annat perspektiv, säger Jan Troell

 

”Dom över död man” är en film om Torgny Segerstedt (1876-1945). Från 1933 till 1945 är Torgny Segerstedt chefredaktör för Göteborgs Handels och Sjöfartstidning. Han utmanar Tredje rikets ledare med sina kontroversiella artiklar. Vissa läses upp i engelsk radio samma dag som de publicerats och i Norge betraktar man honom som en hjälte. Den svenske kungen och regeringen fruktar konsekvenserna. Sverige är neutralt och de tvekar inte att gå hur långt som helst för att hålla landet utanför kriget. Men mot alla odds, med pennan som enda vapen, tar han upp striden Hans kärleksliv är tumultartat. Han är i ständig konflikt med sig själv, ohjälpligt fast i ett intrikat passionsdrama med tre olika kvinnor. Till sist tvingas han ta konsekvenserna av sina handlingar både politiskt och privat. När Tredje riket faller inser han att meningen med hans modiga och kaotiska liv är över och att bara döden återstår.

Jan Troell har skrivit filmen manus tillsammans med Klaus Rifbjerg. Historien är löst baserad på Kenne Fants biografi över Segerstedt. Producent: Francy Suntinger, Filmlance.

I rollerna återfinns Jesper Christensen (som Segerstedt), Pernilla August, Björn Granath m fl.

Filmen har erhållit produktionsstöd av Suzanne Glansborg, långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet

 

Svensk premiär: 7 december

Svensk distributör: Nordisk Film

Internationell säljagent: TrustNordisk www.trustnordisk.com

 

 

Tysta leken

I kategorin Focus on World Cinema deltar Görel Cronas debutlångfilm ”Tysta leken” med Maria Lundqvist, Maria Arvidsson, Carina Lidbom och Bengt Braskered.

Filmen hade svensk premiär förra året.

 

Mer om Montreals filmfestival: http://www.ffm-montreal.org/en_index.html

Källa: SFI