Tuva Novotny, Fredrik Backman och musikalisk kraft

0

Kvinnor utmanar musikbranschen och Tuva Novotny regisserar Fredrik Backman-filmatisering. Dessutom flera dokumentärer, kortfilmer och en actionfilm riktad till barn och unga. Det och mycket mer finns bland projekten som fick produktionsstöd av Filminstitutet i december.

I dokumentären Wild Dogs följer filmskaparna Saga Gärde och Elin Eriksson en grupp skapande kvinnor inom musiken. Filmen skildrar en scen i radikal förändring och ramas in av illustrationer av Beata Boucht, musik av KIKI, Vaz, Beatrice Eli, Robyn, Jenny Wilson, Oda studios och Popkollo. En film om systerskap, kreativitet och styrka i den skapande kraften.

Tuva Novotny regisserar sin första svenska långfilm i och med filmatiseringen av Fredrik Backmans roman Britt-Marie var här. En berättelse om 65-åriga Britt-Marie, kärleken till fotboll, nya chanser och väntan på att livet ska börja. Fredrik Backman är tidigare kanske mest känd för sin bok En man som heter Ove som filmatiserades av Hannes Holm 2015.

Ett lapptäcke av berättelser och möten utgör ramen för Aeterna. Bakom filmen står Jesper Kurlandsky, som är aktuell som producent för Jimmie, och Fredrik Wenzel, nyligen Guldbaggebelönad för fotot i The Square. En visuell odyssé som utforskar vår samtid.

In i dimman är en film av Anders Hazelius (Gerilla), en ung regissör som gör genrefilm av frågor kring klass. I filmen får vi följa en överklasskille och hans vänners dekadenta leverne på en skärgårdsö i Stockholm, men det är något som inte står rätt till och vistelsen förvandlas till en spöklik historia om att möta sitt förflutna.

Hacker är en tech-action riktad till barn och unga. Filmen handlar om två föräldralösa barn som är data-hackers och efterlysta av myndigheterna. En film fylld av spänning, vänskap och teknologisk action. Dansk samproduktion av producent Morten Kaufmann som bl.a. står bakom Jakten (2013).

Could this be You utforskar den inre världen hos en individ som samhället har stämplats som terrorist. Personen är central i en av USAs och Storbritanniens mest efterlysta terroristgrupper och ställer frågor kring vad som driver människor till extremism. Agnieszka Lukasiak regisserade senast den prisbelönta och Guldbaggenominerade Between 2 Fires.

Bland kortfilmerna som fått produktionsstöd hittar vi Pernilla Augusts Scener ur natten, som är en film inom projektet Bergman Revisited. Mostafa handlar om en svår flyktingsituation och vad som driver en afghansk familj på flykt, ett svårt och plågsamt beslut. Körlärare sökes är en film av Mitra Sohrabian som vann Norrbottens kulturpris 2015. Filmen följer en somalisk familj som tar körlektioner med oväntade händelser som följd.

Läs om alla filmer som fått stöd här >>