Två svenska dokumentärer i Berlin

0

Svenska dokumentärer fortsätter sitt internationella segertåg. Belleville Baby av Mia Engberg och TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keybord av Simon Klose är uttagna till Berlinfestivalens Panorama Dokumente-sektion som dessutom valt att öppna med världspremiären av TPB AFK den 8 februari.

I Mia Engbergs Belleville Baby väcker ett telefonsamtal gamla minnen till liv. Då var de ett ungt förälskat par i Paris och nu hör han av sig och berättar att han suttit många år i fängelse. Han vill att hon berättar om sina minnen från deras tid tillsammans.

Mia Engberg har tidigare gjort bland annat Dirty Diaries och 165 Hässelby. Belleville Baby är producerad av Tobias Janson för Story, med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Suzanne Glansborg och tidigare dokumentärfilmkonsulenten Tove Torbiörnsson. Filmen får världspremiär på filmfestivalen i Göteborg där den tävlar i Dragon Award för bästa nordiska dokumentär och får svensk premiär till sommaren.

TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keybord av Simon Klose är berättelsen om grundarna till världens största fildelningssajt: The Pirate Bay. Filmen följer vad som händer med Peter Sunde, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg efter att de funnits skyldiga och får konfrontera livet offline, AFK – away from keyboard.

TPB AFK är Simon Kloses långfilmsdebut, tidigare har han gjort musikvideor och musikdokumentärer. Filmen är producerad av Martin Persson för Anagram, med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets förre filmkonsulent Johan Bogaeus. Den har även stöd av drygt 1 700 personer genom crowd funding.

Samtidigt som filmen har sin världspremiär på Berlins filmfestival släpps den på internet på www.tpbafk.tv där publiken kan välja att se filmen gratis eller betala en egen vald summa. Filmen säljs internationellt av Autlook Filmsales.

Berlins filmfestival pågår 7-17 februari.

Källa: SFI