Home Nyheter Två svenska filmer klara för Berlins filmfestival

Två svenska filmer klara för Berlins filmfestival

0

Nu är det klart att Linda Hambäcks tecknade film Gordon & Paddy samt dokumentärfilmen Den sommaren av Göran Hugo Olsson fårinternationell respektive europeisk premiär på Berlin International Film Festival.

Gordon & Paddy av Linda Hambäck är uttagen till Generation, tävlingssektionen för filmer riktade till barn och unga. Filmen är regisserad av Linda Hambäck som också producerat filmen tillsammans med Lina Jonsson för Hambäcks produktionsbolag Lee Film AB. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutets långfilmskonsulent Calle Marthin. För manus står Jan Vierth och rösterna är gjorda av Melinda Kinnaman, Felix Herngren och Stellan Skarsgård.

– Det känns helt fantastiskt att Gordon & Paddy har kommit med i Berlin. Det var min dröm från allra första början och jag ser mycket fram emot februari! Jag blev förälskad i Ulf Nilssons och Gitte Spees böcker om Kommissarie Gordon. Det var framförallt hans träffsäkra ton av ödmjukhet, vänlighet och spänning som ledde mig fram till den stora skog där jag fick lära känna Paddy, Valdemar, familjen Ekorre, familjen Kanin och alla de andra djuren. Jag vill med filmenGordon & Paddy ge publiken möjligheten att besöka djuren i den stora skogen, samt kanske bli klokare om vem den farliga, läskiga räven verkligen är! säger Linda Hambäck.

Läs mer om Linda Hambäck på Nordic Women in FilmGordon & Paddy har svensk biopremiär 22 december med distribution av TriArt Film. Internationellt säljbolag är New Europe Film Sales.

Den sommaren av Göran Hugo Olsson får europeisk premiär i Panorama Dokumente på Berlins filmfestival. Världspremiären gick av stapeln i höstas på den välrenommerade amerikanska festivalen i Telluride.

Den sommaren är en långfilmsdokumentär om det filmprojekt som fotografen och konstnären Peter Beard initierade 1972 tillsammans med Lee Radziwill, om hennes släktingar, mor och dotter Beale på Grey Gardens. Det helt unika materialet var försvunnet under mer än 40 år, men återuppstår nu i en film som fokuserar på Beard och hans vänner, som tillsammans formade en kokande kreativ miljö i Montauk på Long Island utanför New York under 70-talet. Bland de medverkande ses Peter Beard, Lee Radziwill, Edith Ewing Bouvier Beale, Edith Bouvier Beale och Andy Warhol. Filmen bygger på filmmaterial regisserat av Peter Beard, Jonas Mekas, Andy Warhol och med ytterligare material inspelat av Albert Maysles and Vincent Fremont.

– För mig är den här filmen väldigt mycket en kärlekshistoria. Det ursprungliga materialet återspeglar Peter Beards och Lee Radziwills förhållande och den kärlek och respekt de hade för sina vänner, bland annat Big Edie och Little Edie Beale. Jag hoppas att filmen också speglar vår egen kärlek och respekt för människorna och tiden, säger regissören Göran Hugo Olsson.

Den sommaren är producerad av Tobias Janson/Story AB (Sverige), Joslyn Barnes/Louverture Films (USA), Nejma Beard (USA) och Signe Byrge Sørensen/Final Cut for Real (Danmark) och har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Antonio Russo Merenda. Internationella säljbolag är Cinetic Media (USA & Kanada) och Dogwoof (övriga världen).

Om sektionen Generation

Sedan 1978 har Berlins filmfestival tillägnat en egen sektion för film som riktas till barn och unga, Generation. Syftet är att integrera den yngre publiken i festivalens filmestetiska diskurs och därmed stärka mötet mellan människor av olika generationer.

Om sektionen Panorama

Panorama har som mål att visa de mest banbrytande filmerna från världen över. Sektionens fokus är att lyfta filmer med konstnärliga visioner, har mod att utmana de filmiska konventionerna och därmed bidra med nyskapande film.

Läs mer om Berlin International Film Festival här.