Home Nyheter Två svenska filmer till Tribeca

Två svenska filmer till Tribeca

0

Ester Martin Bergsmarks Nånting måste gå sönder och Sofia Norlins Ömheten har tagits ut till Tribeca, en av Nordamerikas viktigaste filmfestivaler. Nånting måste gå sönder tävlar i World Narrative Feature Competition och Ömheten visas i sektionen Viewpoint. Ömheten tävlar även i Créteils Films de Femmes, filmfestivalen i Paris närförort som har funnits i 36 år och som räknas som en av de främsta festivalerna i världen för filmer gjorda av kvinnor.

Ester Martin Bergsmark, född 1982, långfilmsdebuterade med Maggie vaknar på balkongen (2008) men det var Pojktanten (2012) som var hans första helt egna film. Den filmen hade författaren Eli Levén i huvudrollen, och Levéns bok Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats ligger till grund för Bergsmarks nya långfilm Nånting måste gå sönder; vars manus Bergsmark och Levén har skrivit tillsammans. Det rör sig om en explosiv kärlekshistoria mellan två unga män som i flykten från vardagen och rädslan för att bli som andra träffar varandra. Filmen fick sin världspremiär när den öppnade Göteborgs filmfestival i januari och den vann nyligen Tiger Award i filmfestivalen i Rotterdam.

Ömheten (Broken Hill Blues), som hade svensk biopremiär i december, är Sofia Norlins långfilmsdebut och belönades med en Guldbagge för Bästa foto (Petrus Sjövik). Denna norrländska coming-of-age-berättelse är den första filmen som kommer ur Stockholm filmfestivals långfilmsstipendium för kvinnliga regissörer. Filmen tävlade nyligen i Berlin filmfestival.

I fjol var den svensk-amerikanska produktionen Bluebird öppningsfilm på Tribeca, och året dessförinnan visades den svenska Katinkas kalas i sektionen Viewpoint. Och 2011 vann Apflickorna priset för bästa film. Det priset fick även Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in 2008.

Tribeca Film Festival pågår 16-27 april. Läs mer på festivalens hemsida: http://tribecafilm.com/festival/

Festival International de Films de Femmes i Créteil pågår 14-23 mars. Läs mer på festivalens hemsida:  http://www.filmsdefemmes.com/?lang=en