Home Nyheter Två svenska filmer vinnare i Berlin

Två svenska filmer vinnare i Berlin

0

Till årets filmfestival i Berlin var inte mindre än nio svenska filmer utvalda och nu står det klart att två också prisas. På fredagkvällens Teddygala, det mest prestigefyllda filmpriset i världen för queerfilm, gick priset för bästa dokumentär till Kiki av Sara Jordenö och Twiggy Pucci Garçon. Dessutom tilldelades Joanna Rytels Moms on Fire priset för bästa kortfilm.

Kiki

I Kiki skildras sub- och danskulturen voguing som vuxit fram i New York ur HBTQ-rörelsen och drivs av ungdomar som både kräver rätten till självförverkligande och politisk makt. Filmen följer rörelsens kamp för att accepteras av samhället men också hur de byggt en fristad tillsammans och finner glädje i dansen.

Kiki är producerad av Annika Rogell för Story och Lori Cheatle för Hard Working Movies i samproduktion med Film Väst och SVT. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Antonio Russo Merenda. Dokumentären har redan visats vid Sundance Film Festival och öppnar senare i år Tempo dokumentärfestival.

 

Moms on Fire

Moms on Fire handlar om två höggravida mammor som ligger på soffan, kliar på sina svällande magar och snackar. Barnen leker, katten tittar på och deras samtal berör frånvarnade pojkvänner, masturbation, sexuell frustration och ovilja inför det stundande moderskapet. Rytel använder stopmotion och leranimationer för att belysa småbarnsföräldrars vardag och frågor som sällan annars ses på den vita duken.

Filmen är producerad av Alberto Herskovits för Altofilm med produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Cecilia Lidin.