Home Nyheter Unikt biografutbyte med Storbritannien

Unikt biografutbyte med Storbritannien

0

EU:s Leonardo da Vinci-program för Livslångt lärande har beviljat Biografcentralen 375 000 SEK av för utbyte med Storbritannien för svenska filmfestivaler och biografer.

Projektet genomförs i samarbete med Independent Cinema Office (ICO) och ger 15 personer möjlighet att jobbskugga sina motsvarigheter på brittiska verksamheter under en period av 2-8 veckor. Målet är att deltagarna genom utbytet stärker sina kunskaper och färdigheter inom exempelvis filmsättning, publikarbete, marknadsföring, affärsmodeller och/eller strategisk utveckling. Genom utökad internationellt utbyte kommer nya idéer och verksamheter till svenska filmbranschen och ger stärkta komplementbiografer med kvalitativt och brett filmutbud för den svenska biopubliken.

– Det här är ett mycket glädjande besked som innebär en injektion och internationell inspiration till svenska komplementfilmsbiografer! Dessa biografer, kommunala och föreningsdrivna, utgör med sitt utbud en enorm tillgång för mångfalden för den svenska biopubliken. Vi på Biografcentralen är glada över ICO’s intresse för samverkan och utbyte med visningsbranschen i Sverige, säger Jens Lanestrand, verksamhetsledare på Biografcentralen.

-This project is a perfect fit with the ICO’s mission to professionalise the independent film exhibition sector and to make the cultural film industry more sustainable and competitive in the long term. In the last few years the ICO’s training programme has expanded from national to international in scale, and we are excited to be working with our Swedish colleagues on this work placement exchange programme, says Tilly Walnes, Head of Exhibitor Development, ICO.

Independent Cinema Office (ICO) i Storbritannien har ett högt internationellt anseende, inte minst i Europa Cinemas nätverk. ICO arbetar sedan 2003 med att stödja och utveckla biografer och filmfestivaler för att få ett bredare utbud av filmer till ett bredare spektrum av målgrupper. Verksamheten omfattar utbildning, filmsättning, distribution, rådgivning och konsulttjänster för brittiska independentbiografer.

En förlängning av utbytet hoppas ICO och Biografcentralen bli att ordna ett ömsesidigt utbyte för brittiska biografer och filmfestivaler att komma till Sverige under de närmsta åren.

Biografcentralen arbetar sedan 2011 som en nationell branschorganisation med syfte att stärka och utveckla svenska biografer som visar ett alternativt filmutbud med dokumentärfilm, kortfilm, independentfilm, icke-engelskspråkig film med mera. Biografcentralen har fokus på internationellt utbyte och samverkan.
Läs mer

Om projektet – information, ansökningsvillkor med mera

Källa:SFI