Home Nyheter Valfilmer från hela 1900-talet tillgängliggörs på filmarkivet.se inför valet

Valfilmer från hela 1900-talet tillgängliggörs på filmarkivet.se inför valet

0

Idag är det 6 månader kvar till höstens riksdagsval. I Svenska Filminstitutets och Kungliga bibliotekets samlingar finns en skatt av rörligt material och inför valet tillgängliggörs ett stort antal valfilmer från det senaste århundradet på filmarkivet.se.

Allt ifrån Socialdemokraternas Arbete!, från 1934, till den korta Folkpartiet, från 1994, med partiledaren som målgörande outsider.  Det kommande halvåret kommer filmarkivet.se fylla på med fler valfilmer. Bredden av de politiska filmerna ger oss en ovärderlig historisk bakgrund till framväxten av vårt samhälle.

”Av alla konstarter är filmen för oss den viktigaste”
Detta Lenincitat är ett av många exempel på den betydelse som de politiska ledarna tillskrivit filmkonsten. Allt sedan första världskriget fram till televisionens genombrott var filmen ett viktigt medel för politisk påverkan. Oftast förknippar man dem med propaganda i diktaturer eller under pågående krig men användes också i demokratiska valkampanjer.
Innan televisionens genombrott visades partiernas valfilmer i biografer och vid politiska möten runtom i landet. I Sverige producerades ca 150 valfilmer mellan åren 1928-1962.
När de rörliga bilderna fick större räckvidd i och med tv-sändningar så började man producera kortare filmer till biograferna med snärtigare budskap – mer som de politiska reklamfilmer vi ser än idag.

Källa: Filmarkivet