Home Nyheter Yaba Holst ny långfilmskonsulent

Yaba Holst ny långfilmskonsulent

0

Svenska Filminstitutet har utsett Yaba Holst till ny långfilmskonsulent. Hon efterträder Magdalena Jangard och tillträder sin tjänst den 18 januari 2016.

Yaba Holst kommer från en tjänst på Film Väst där hon under flera år har arbetat som senior executive på svensk långfilm och tv. Med tyngdpunkt som manuskonsult har hon arbetat med filmer som bland annat Monica Z, Turist, Min lilla syster, Micke & Veronica samt tv-serien Blå ögon och kommande juldagspremiären En man som heter Ove.

Hon har en Master of Art från Teaterhögskolan i Helsingfors och har en mångfaldig erfarenhet som skådespelare, teaterregissör, manusförfattare, producent, produktionsledare och manuskonsult för bland annat Nordisk Film, Zentropa, Nimbusfilm och Film Pool Nord.

Yaba Holst har också skrivit manus till två danska långfilmer: Charlotte SielingsOver gaden under vandet samt Stefan Fjeldmarks Min pinlige familje og mutantdræpersneglene

– Det är med stor förväntan jag har tackat ja till att bli långfilmskonsulent. Med förväntan och längtan efter filmer som tar publiken med storm. Med önskan om breda, starka filmer som omisskännligt bärs fram av en egen klart lysande röst. Min drivkraft är att stödja och utmana filmskapare i arbetet med att ta fram angelägna och berörande berättelser, som finner sin publik. Jag ser fram emot att, tillsammans med en filmbransch i förändring, vara med om att föra svensk film in i framtiden och igenom de utmaningar som filmen och dess kreatörer står inför, säger Yaba Holst.

– Yaba Holst har skaffat sig en imponerande erfarenhet från vitt skilda delar av filmbranschen. Allt från hennes mångåriga arbete med manus, manusrådgivning och dramaturgi till eget praktiskt arbete. Hennes erfarenheter från filmproduktion i praktiken kommer att vara guld värt i den vardag filmkonsulenterna har. De filmer hon arbetat med spänner från lättsamma komedier, festivalframgångar, tunga ungdomsdramer till biopics Hon har mycket tankar om framtiden, och det är viktigt inte minst när vi nu går in i en ny filmpolitisk period. Vi hoppas hon tar med sig sin nyfikenhet till oss, säger Anna Serner, VD på Svenska Filminstitutet.