Home Nyheter 25 orter firar Kortfilmsdagen på årets kortaste dag

25 orter firar Kortfilmsdagen på årets kortaste dag

0

Kortfilmsdagen äger rum den 21 december, på årets kortaste dag. Det är en dag för att hylla och främja kortfilmen och arrangeras på samma datum i flera länder. 32 arrangemang är planerade på 25 orter i Sverige.

Årets Kortfilmsdag är större än någonsin och kommer att firas i 25 orter över hela landet, samt online via streamingtjänster. Dagen firas med 32 arrangemang där man kan se film på biografer, bibliotek, shoppingcenter och konstgallerier. De flesta visningarna är gratis och bland filmutbudet finns såväl spelfilm som dokumentärer, svenska och internationella filmer, film för barn och vuxna, videokonst samt en hel del lokalproducerad film.

– Det är väldigt kul att se hur intresset för kortfilm blir större. Man kan se kortfilm på Landvetter flygplats, pop-up bio i den anrika biografen Skandia i Norrköping eller varför inte streama en egen kortfilmsfestival hemma med hjälp av Uppsala Kortfilmsfestival. Kortfilmsdagen är ett perfekt tillfälle att ta en liten paus i julklappshetsen, säger Daniella Mir, projektledare för Kortfilmsdagen på Filminstitutet.

Konceptet Kortfilmsdagen startade i Frankrike 2011 och finns i dag i över 20 länder på norra halvklotet. I Sverige startade Kortfilmsdagen 2014 som ett initiativ från Filminstitutet för att lyfta fram och stärka kortfilmen och visa på dess bredd.

Läs mer om kortfilmsdagen och se listan på evenemang här.