Home Nyheter Största öppningen för en svensk film i år

Största öppningen för en svensk film i år

0

I helgen valde 55 077 svenskar att se filmen om Björn Borg. Det är den största öppningen för en svensk film i år. BORG har hyllats av en nästan enig svensk kritikerkår och även de viktigaste internationella branschtidningarna slöt upp i hyllningarna när filmen öppnade Toronto Filmfestival.

Under fredagen tilldelades också Sverrir Gudnason priset IMDb Breakout Star Award vid Toronto Filmfestival. Priset delas ut varje är till den stjärna som klättrat snabbast på IMDb’s Starmeter. Förra årets vinnare var Felicity Jones, tidigare har bland annat Brie Larson och Bryce Dallas Howard vunnit.

BORG är en film om hur legender formades ur rivalitet, vänskap och glamour i en tid då allt var möjligt. En berättelse om en svensk ikons stora genombrott som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från Södertälje till världseliten, om hans största kamp som utkämpades 1980 i mötet med den amerikanska supertalangen John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld.

Huvudrollen spelas av Guldbaggebelönade Sverrir Gudnason och i rollen som Björn Borgs rival, den hetlevrade John McEnroe, ser vi Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf. Borgs tränare Lennart Bergelin spelas av Stellan Skarsgård och som Björns fästmö Mariana Simionescu ser vi Tuva Novotny. I andra roller ser vi bland andra Roberts Emms som Vitas Gerulaitis, Ian Blackman som McEnroes pappa och Leo Borg (Björn Borgs egen son) spelar filmens yngsta Björn Borg.

För filmens regi står Janus Metz som tidigare regisserat den Cannes-belönade filmen Armadillo och avsnitt av hyllade TV-serien True Detective. Manus är skrivet av Ronnie Sandahl som tidigare skrivit manus till kritikerrosade Svenskjävel. Nordisk Film distribuerar filmen som har biopremiär över hela landet den 8 september.

BORG produceras av SF Studios Production i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film, SVT, Sirena Film, SF Studios Production ApS och Yellow Film & TV med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Det Danska Filminstitutet, Finlands Filmstiftelse, DR och YLE. Medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa MEDIA. Den internationella försäljningen av filmen hanteras av SF Studios.