Jonas Gardells En komikers uppväxt blir långfilm

0
Jonas Gardell. Foto: Wikipedia Commons
Jonas Gardell. Foto: Wikipedia Commons

Jonas Gardells roman EN KOMIKERS UPPVÄXT är en av vår tids mest gripande uppväxtskildringar och har lästs och älskats av flera generationer svenskar. Nu blir Gardells moderna klassiker för första gången långfilm och för regi står en av Sveriges mest intressanta nya filmregissörer, Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz. Huvudrollen som vuxne Juha kommer att spelas av Johan Rheborg, som gör sin första stora dramatiska huvudroll på vita duken. 

Jonas Gardell är en av vår tids mest älskade och hyllade författare, dramatiker och artister. Han har under drygt tre decennier gett oss otaliga stora berättelser, utöver En komikers uppväxt kan exempelvis nämnas Torka aldrig tårar utan handskarLivet är en schlagerDe halvt dolda och Pensionat Oskar, för vilken han tilldelades en Guldbagge för bästa manus.

Gardell har själv omvandlat sin roman till det filmmanus som nu kommer ligga till grund för inspelningen som startar i höst.

– En komikers uppväxt är ju första delen i en romantrilogi. Jag hoppas filmen blir den första av två som kommer omfatta hela trilogin, alltså också Ett ufo gör entré och Jenny, säger Jonas Gardell. Böckerna har ju lästs av miljoner svenskar och jag är förundrad över hur de fortfarande anses relevanta. Bara häromdagen kom det fram en tioårig flicka och undrade om jag var Jonas Gardell. Familjen höll på att läsa En komikers uppväxt som högläsningsbok.

– Det är oerhört spännande att få återkomma till ett material jag skrev när jag var så pass ung, runt 25, och se hur jag ser på det idag, som 55, fortsätter Jonas Gardell. Om 25-åringens råd var ”spring för livet” är 55-åringens råd ”du måste sluta fly och nån gång vända dig om och våga möta dina demoner”. Jag märker att jag när jag återvänder till de här berättelserna betonar andra saker och ser det ännu mer ur själva barnets perspektiv.

Filmregissören Rojda Sekersöz utsågs så sent som i januari 2018 till bästa nykomling på Guldbaggegalan för sin hyllade debutfilm Dröm vidare. Nu väntar det stora filmdramat EN KOMIKERS UPPVÄXT.

– Jag minns att jag läste boken En komikers uppväxt när vi bodde i Mora och jag gick i högstadiet, berättar Rojda Sekersöz. Jag läste den i mitt sovrum med snedtak och rött linoleumgolv och fängslades av bokens ärlighet och förmåga att ta känslor på allvar. Det var mitt första möte med Jonas verk. Det var i samma rum som jag senare bestämde mig för att bli regissör. Det är ett privilegium att få jobba med någon som är så skicklig på sitt hantverk som Jonas är och som vågar ta hand om och förvalta de stora känslorna i livet. Jag ser otroligt mycket fram emot att tolka den här historien som behandlar frågor som ligger mig nära om hjärtat.

– Första gången Rojda och jag möttes visste jag på en sekund att hon skulle jobba med mitt manus, säger Jonas Gardell. Vi satt vid mitt köksbord och skulle bekanta oss. Hon sa, lite osäker kanske, att hon hade problem med slutscenerna. ”Okej”, svarade jag, ”nu är de strukna ” och rev bort de sista 20 sista sidorna. Sen började vi jobba.

Johan Rheborg har rönt stora framgångar med komedifilmer som SolsidanMorran & Tobias och Kenny Begins och 2005 Guldbaggenominerades han för bästa manliga huvudroll i Killinggängets succé Fyra nyanser av brunt. De mer dramatiska rollerna har han framförallt spelat på teaterscenen, i exempelvis NattpromenadMellanrum och Bashpå Stadsteatern. Huvudrollen som Juha i EN KOMIKERS UPPVÄXT blir Rheborgs första dramatiska huvudroll på film.

– Den här rollen kan tolkas på många sätt. Jag har i dagsläget ingen aning om hur jag skall göra den, erkänner Johan Rheborg. Men det kommer alltid till mig. Jag litar på processen kan man säga, på manus, på regin, livet och bra musik. Jag älskar utmaningar.

– Johan Rheborg och jag jobbade ihop första gången med Allt faller. Vi är lika gamla, har vuxit upp i samma förorter, så han är perfekt som Juha, konstaterar Jonas Gardell. Han är faktiskt med i den tv-serie som Simon Kaijser nu spelar in och som sänds i jul, så han börjar bli lite hus-skådis för mig, hehe!

Romanen En komikers uppväxt kom 1992 och är den första boken i en serie om tre, varav de följande utgörs av Ett ufo gör entré och Jenny. År 2000 gavs romanen En komikers uppväxt som en gåva från Skolverket, Svenska Förläggareföreningen och Månpocket till alla elever i åttonde klass i Sverige i samband med Världsbokdagen.

Det finns en tv-serie baserad på romanen som sändes på SVT 1992. Filmen väntas ha premiär hösten 2019.

Synopsis

Tolvårige Juha Lindström är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt stripiga hår och som Juha skäms för, den mobbade hackkycklingen Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

Juha gör allt i sin makt för att bli en del av gruppen, sviker till och med de enda som varit lojala med honom i alla lägen Jenny och Thomas, men bjuds bara in när de andra vill.

Den vuxne Juha är en hyllad nationellt känd komiker. Hans föreställning En komikers uppväxt spelas för utsålda hus i Stockholm. Kväll efter kväll gör han sig redo för att bjuda publiken på de hemska och dråpliga historierna från hans egen uppväxt. En kväll blir han kontaktad av en av killarna från sin mellanstadieklass vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna.

Produktionsuppgifter

Regi: Rojda Sekersöz
Manus: Jonas Gardell
Exekutiv producent: Martin Persson
Fotograf: Erik Molberg Hansen
Scenograf: Teresa Beale
Kostym: Kicki Ilander
Mask: AnnaCarin Lock

Filmen produceras av Anagram i sambarbete med Film i Väst, SVT, SF Studios med stöd från Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Calle Marthin.