Thomas Quick-fallet blir film

0
David Dencik har rollen som Thomas Quick. Foto: Wikimedia Commons
David Dencik har rollen som Thomas Quick. Foto: Wikimedia Commons

Sveriges största juridiska skandal blir film i regi av Mikael Håfström, som nu återvänder till Sverige för att göra sin första svenska film sedan ”Ondskan”. I rollen som Thomas Quick ser vi David Dencik, som Hannes Råstam ser vi Jonas Karlsson och Alba August spelar researchern Jenny Küttim.


QUICK är inspirerad av Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare” och manuset är skrivet av Erlend Loe. QUICK är den fängslande sanna historien bakom Sveriges största juridiska skandal någonsin, historien om reportern som ensam ifrågasatte ett helt rättssystem, en rörande journalistisk thriller om en man som offrade sitt eget liv i sökandet efter sanningen. Hannes Råstam var dedikerad att bevisa Quicks oskuld och avslöja det juridiska rättskaos som gav Quick ett liv i ett rättspsykiatriskt fängelse. Men ingen var intresserad av att befria och frikänna Sveriges värsta seriemördare, en kannibalistisk våldtäktsman som dömts för åtta mord och erkände ytterligare tjugofem. Berättelsen lägger ett pussel för betraktaren att följa som bit för bit avslöjar den otroliga historien bakom Thomas Quick-fallet. Genom hemliga källor, mängder av fakta och en människas ihärdiga känsla för rättvisa fängslas publiken ända till det överväldigande slutet.

–  Jag är mer än exalterad över att få arbeta på mitt eget språk igen, och med fantastiska svenska skådespelare. Både boken och manuset berättar en fascinerande och unik nutidshistoria som jag ser fram emot att få regissera, säger Mikael Håfström.

David Dencik är en internationellt hyllad skådespelare som vi bland annat sett i ”Top of the Lake”, ”Gentlemän” och ”Tinker Taylor Soldier Spy”. Folkkäre och lika hyllade Jonas Karlsson såg vi senast i ”Ted – för kärlekens skull” och ”All Inclusive”, samt tidigare i ”Stockholm Stories” baserad på hans egna bok. Alba August utsågs nyligen till Shooting Star vid Berlin Filmfestival och är högaktuell i danska Netflix-serien ”The Rain”. Alba är i höst också aktuell i titelrollen i storfilmen ”Unga Astrid”.

QUICK produceras av Helena Danielsson, Brain Academy i samproduktion med Film i Väst och Umedia, Belgien samt Nordisk Film. Internationella rättigheter säljs av Trust Nordisk. Inspelning av filmen startar i höst och beräknas ha svensk biopremiär hösten 2019 i distribution av Nordisk Film.