Alba August gör rollen som Astrid Lindgren i Unga Astrid

0

På tisdag 4 april startar inspelningen av Pernille Fischer Christensens film Unga Astrid. Huvudrollen som Astrid Lindgren görs av Alba August och i andra bärande roller finns Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen och Björn Gustafsson.

Filmen spelas in i bland annat Kungälv, Lilla Edet, Borås, Göteborg, Stockholm, Berlin och Altenburg och den produceras av Anna Anthony på Avanti Film och Lars G Lindström på Nordisk Film Production. Premiär 2018.

– Min film om unga Astrid Lindgren är en personlig hyllning till en av Skandinaviens mest inflytelserika konstnärer. En kärleksförklaring till en människa, som med sin själ som insats, valde att spränga sin tids ramar för kön, religion och samhälle, säger Pernille Fischer Christensen och fortsätter:

– Vi har samlat en fantastisk cast med Skandinaviens bästa skådespelare och det glädjer mig mycket att få arbeta med dem. Framförallt Alba August som ska spela Astrid. Hennes otroliga talang sträcker sig från den lättaste komik till den djupaste sorg. Det här blir en stor rollprestation för henne, men hon har jobbat hårt för att få in Astrid under huden och har gått in i arbetet med livet som insats.

Alba August ser mycket fram emot att gestalta en av Sveriges mest älskade personer, men ser också svårigheterna:

– Astrid är ju som många andra idoler, älskad till det omänskliga. Det är en utmaning att inte låta kärleken och respekten för henne begränsa min nyfikenhet och kreativitet. Min uppgift är att göra henne mänsklig och trovärdig, genom att hitta sprickorna. Precis som jag, har Astrid kämpat med ångest, självhat och begär, och allt det som hör till ungdomen. Jag undrar hur det var, att tacklas med alla dessa känslor och lustar, i ett hem som var så styrt av kristna värderingar. Det är spännande hur min bild av Astrid förändras dag för dag, ju djupare jag dyker ned i henne.

Alba August har tidigare gjort roller i bland annat Förtroligheten (2013), IRL (2013), Dryads (2015) och under hösten 2016 spelade hon Petra von Kants bittra tårar på Malmö stadsteater. Hon har även en roll i thrillerserien Gidseltagningen som har premiär i Danmark på söndag.

Pernille Fischer Christensen har regisserat bland annat En sång från hjärtat (2014), En Familie (2010), Pojkar och flickor som dansar (2008) och En såpa (2006). Hennes debut En såpa tilldelades Bodilpriset för bästa danska film 2006 och vann Silverbjörnen samt utsågs till bästa debutfilm vid filmfestivalen i Berlin. 2010 mottog hon FIPRESCI-priset vid samma festival för En Familie.

Unga Astrid är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv, manus är skrivet av Kim Fupz Aakeson och Pernille Fischer Christensen.