Amatörskådespelarna i PLAY prisas

0

Göteborg International Film Festivals pris Gyllene Draken gick i år till skådespelarna i Ruben Östlunds Play: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakite, Sebastian Hegmar, Abdiaziz Hilowie, Nana Manu, John Ortiz och Kevin Vaz.

För 19:e året i rad delade Göteborg International Film Festival på valborgsmässoafton ut filmpriset Gyllene Draken. Priset går varje år till någon som har utfört filmkonstfrämjande insatser i Västsverige. Årets Gyllene Draken vanns av skådespelarensemblen i filmen Play: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakite, Sebastian Hegmar, Abdiaziz Hilowie, Nana Manu, John Ortiz och Kevin Vaz.

Priset består av 10 000 kr och en ”prisstatyett” i form av en stor mjuk gyllene drake i design av Karin Landahl.

Vinnarmotiveringen lyder:
”Med sin film Play satte Ruben Östlund fingret på en öm punkt i det svenska samhället, och debatten lät inte vänta på sig. De åtta unga killar som spelade fram de brännbara bilderna hade till största delen ingen skådepelarerfarenhet och gjorde en jätteprestation som visar hur bra det kan bli när man söker talang på andra ställen än de gängse. Allt ljus på Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakite, Sebastian Hegmar, Abdiaziz Hilowie, Nana Manu, John Ortiz och Kevin Vaz!”

Filmen Play i regi av Ruben Östlund hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes för nästan precis ett år sedan. Katja Wik som var rollsättare och regiassistent under arbetet med filmen berättar hur det gick till att hitta de åtta killarna som i stort sett alla var amatörer.

–Vi letade brett – auditions, streetcasting, annonser, kontaktade fotbollsklubbar, fritidsgårdar och skolor. Det viktigaste var dock hur de i slutändan fungerade i grupp. Det är heller inte alla i den åldern som har det tålamod och den koncentration som krävs.

Från scenen berättar skådespelarna också om regissören Ruben Östlunds noggrannhet.

–Han är perfektionist, vissa scener fick vi ta om upp till 80 gånger.

Källa: SFI