Home Nyheter Patrik 1,5 är en politisk bomb i Moskva

Patrik 1,5 är en politisk bomb i Moskva

0

En av de mest efterfrågade svenska filmerna till utländska filmfestivaler är ”Patrik 1,5”I helgen var den öppningsfilm till festivalen bok-o-bok (Side-by-Side LGBT-festival). Utanför biografen blev det hotfull stämning med demonstrationer och polisuppbåd.

Så här beskriver Ella Lemhagen händelsen:

– Det var kul att visa Patrik 1,5 där, och det kändes väldigt bra och viktigt att finnas på plats. Utanför biografen demonstrerade människor. Det var helt absurt, människor som påstod sig representera ortodoxa kyrkan stod utanför och sjöng hymner och viftade med kors. Det var faktiskt lite obehagligt, särskilt med tanke på att fyra gaykillar blivit mördade på öppen gata i Moskva den senaste tiden. Plötsligt kändes inte Patrik 1,5 som en trevlig romcom längre, utan mer som en politisk bomb. I det perspektivet känns det extra värdefullt att vi kunde visa filmen.

 

– Återigen har en svensk film som handlar om mänskliga rättigheter blivit hett stoff utomlands. Händelsen visar också vad viktigt det är med mångfald och mänskliga rättigheter och att vi exporterar filmer till länder som behöver en påminnelse om demokratins grundfundament, säger Anna Serner, Svenska Filminstitutets VD
Av alla filmer som Svenska Filminstitutet erbjuder till utländska filmfestivaler så är ”Patrik 1,5” en av de mest efterfrågade de senaste åren.

”Patrik 1,5”, med Gustaf Skarsgård och Torkel Petersson i huvudrollerna, hade premiär för fyra år sedan och blev utvald till prestigefyllda Toronto International Film Festival. Hittills har den visats på drygt fyrtio filmfestivaler världen över.