Home Nyheter Årets nominerade filmer till Biopublikens pris

Årets nominerade filmer till Biopublikens pris

0

Årets tre nomineringar till Biopublikens pris är En underbar jävla jul, En man som heter Ove, och Så ock på Jorden. Det är publiken som avgör vilken film som vinner priset genom att ringa eller sms:a. Röstningen öppnar i dag och avslutas den 18 januari då vinnaren utses under den direktsända Guldbaggegalan. 

De tre filmer som nomineras är de som har haft flest biobesök under 2015 bland svenska titlar. För att de filmer som har premiär under julhelgen ska ha en chans att bli nominerade så tas även besöksstatistiken från den första veckan under 2016 med. En underbar jävla jul har sedan premiären den 13 november klättrat upp till att bli en av Sveriges mest sedda filmer 2015 med 627 900 besökare*. En man som heter Ove, som hade premiär på juldagen, har snabbt klättrat upp med 614 900 besökare. Bland de topp tre finns även Så ock på Jorden som har lockat 267 600 besökare.

– Min önskan var att nå ut med en film där man får skratta och bli berörd. Jag är så glad och tacksam över det starka fäste som En underbar jävla jul har fått hos den stora publiken, säger filmens regissörHelena Bergström

– Den bästa nomineringen man kan få är just biopublikens pris då det är det enda mätbara priset, säger Annica Bellander som producerat En man som heter Ove tillsammans med Nicklas Wikström Nicastro.

Anders Birekland, producent för Så och på Jorden tillsammans med Göran Lindström, lyfter också fram de hedrande i att nomineras till Biopublikens pris.– Publiken är alltid den bästa och mest rättfärdiga juryn och därför känns det extra roligt att bli nominerad just till detta pris. Det är ju dem vi gör film för.

Omröstning
En av dem som är med och röstar vinner ett årskort på bio, som har skänkts av filmdistributörer och biografägare gemensamt. All information om omröstningen finns på guldbaggen.se.

Tävling om biljetter till galan
guldbaggen.se påbörjas i dag 8 januari också en tävling där en person har chans att vinna två biljetter till Guldbaggegalan, inklusive resa till Stockholm och övernattning på hotell, genom att svara på frågor om de nominerade filmerna. Tävlingen pågår mellan 8-13 januari. Vinnaren utses den 14 januari.

Källa: Svenska Filminstitutet