Home Filmer på gång Åtta filmer utvalda till kortfilmsatsningen Röst

Åtta filmer utvalda till kortfilmsatsningen Röst

0

I höstas initierade Svenska Filminstitutet, Sveriges Television och Folkets Bio kortfilmsatsningen Röst – ett projekt som genom en serie kraftfulla och visuellt drivna berättelser ska inspirera oss att rösta valåret 2018. Nu är de åtta filmprojekten utsedda och kommer att tillkännages under en pressträff på Göteborgs filmfestival.  

Valåret är här och Sverige firar samtidigt startskottet för 100 år av demokrati. Med den nya kortfilmssatsningen Röst vill SVT, Filminstitutet och Folkets Bio hitta nya röster i berättelsen om Sverige. Syftet är att få en bredd i perspektiv och bakgrund både framför och bakom kameran.

Formatet som har efterfrågats är kort dokumentär eller hybridfilm på max 4.30 minuter. Den samlade summan för Filminstitutets stödbelopp och SVT’s samproduktionsinsats per film är sammanlagt 150 000 kronor. Filminstitutet och SVT går in med hälften var.

Det kom in 102 ansökningar. Åtta filmer har valts ut och kommer att produceras av både etablerade såväl som nya kreatörer. Filmarna och projekten tillkännages och presenteras under en pressträff på Göteborgs filmfestival (GIFF) 28 januari, 2018.

– Jag är väldigt inspirerad av de fantastiska bidrag som vi mottagit och framförallt hur nya kreatörer visar sitt mod, drivna av en vision om att skapa en breddad demokratisk dialog. I ett modernt samhälle som Sverige är det avgörande att representera en mångfald av såväl ansikten framför som röster bakom kameran för att vi ska kunna identifiera oss med vårt nutida landskap. Med Röst hoppas vi förmedla vikten av denna representation genom nya kreativa uttryck och starka berättelser om människor och de sammanhang de lever i, säger Klara Grunning, filmkonsulent på Filminstitutet.

– Publiken kommer att skakas om, fascineras och få aha-upplevelser. De åtta utvalda projekten kommer att ge oss ett rikt perspektiv på vad det innebär att vara människa och ge oss träffsäkra samtidsskildringar av ett Sverige 2018. Dessutom är vi stolta över att kunna presentera ett starkt startfält med regissörer, fotografer och klippare. Det kan endast bli en magisk resa in i Sveriges bultande hjärta, säger Helena Ingelsten och Ina Holmqvist, redaktörer SVT.

– Det är viktigare än någonsin att fler röster kommer fram i de filmer vi ser. Under fyra intensiva veckor innan valet ska biografer och skolor över hela landet sjuda av engagemang med filmvisningar och samtal. Biografen är en av våra mest demokratiska mötesplatser och med filmerna som inspiration får många fler möjlighet att delta i det offentliga samtalet, säger Katrina Mathsson på Folkets Bio.

Pressträffen sker söndagen 28 januari, kl. 11.00 på Aktionsverket Kulturarena, Tredjelånggatan 9 i Göteborg. Ackreditering eller festivalpass krävs. Särskild inbjudan till pressträffen i Göteborg skickas också ut separat i samband med inbjudan till Filminstitutets samlade aktiviteter under GIFF. Läs mer om pressträffen här.

De färdiga filmerna kommer att visas i samband med valet 2018 i Sveriges Television och på biografer och andra forum i hela landet genom Folkets Bio.