Berg-Ejvind och Ingeborg Holm på internationella arkivfestivaler

0

Restaurerade filmer från Svenska Filminstitutets arkiv uppmärksammas på filmfestivaler i både Bologna och San Francisco.

På festivalen Il cinema ritrovato i Bologna (29 juni-6 juli) kommer arkivets nyrestaurerade kopia av Berg-Ejvind och hans hustru (Victor Sjöström, 1918) att visas vid en utomhusvisning på Piazza Maggiore, till ackompanjemang av Matti Bye och hans femmannaensemble, som framför nykomponerad musik. Under festivalen kommer också Ingeborg Holm (Victor Sjöström, 1913) att visas, liksom arkivets kopia av den ryska Fröken Julie-filmatiseringen Plebej (1915).

– Det är fantastiskt roligt att få visa upp vårt restaureringsarbete vid världens mest prestigefyllda arkivfestival, säger Jon Wengström, chef för filmarkivet. Extra roligt är det denna gång eftersom vi kan presentera en kopia av Berg-Ejvind och hans hustru – en av svensk films stora klassiker – i en version som bättre återger originalets färger och bildutsnitt.

 

Efter Bologna kommer kopian av Berg-Ejvind och hans hustru att gå vidare till San Francisco Silent Film Festival (18-21 juli), återigen med liveackompanjemang av Matti Bye och hans ensemble.

Smygpremiär av Berg-Ejvind och hans hustru blir det under Bergmanveckan på Fårö den 26 juni.

 

Håll dig uppdaterad om arkivnyheter från Svenska Filminstitutet:

http://www.sfi.se/sv/Filmarvet/Om-filmarkivet/Nyheter/