Svensk premiär – Betyg Förtroligheten

0

En blandning av många tvåor, några treor och en etta ger Förtroligheten ett genomsnittsbetyg på 2,21.

Natten efter festen i det välbärgade villakvarteret smyger en maskerad man in i det sovande huset och antastar familjens femtonåriga dotter Selinda under knivhot. Händelsen skakar kärnfamiljen i dess grundvalar och sprickorna vidgas. Pappan som länge försakat familjen för jobbet anklagar sig själv över att inte ha förmått skydda sin dotter. Mamman vänder sig inåt och försöker förtränga händelsen. Selinda ser sig inte som ett offer men speglar sig i sina föräldrars förtvivlan. Som vanligt lägger ingen märke till den tyste lille 7-årige pojken Nicke som ser allt.

Förtroligheten är producerad av Anagram Produktion AB och distribueras av Scanbox Sweden AB.

Omdömen: Svårt att tro på rollkaraktärerna; teatralt men ändå sympatiskt; Alba August ett riktigt fynd; på väg att krascha i prettodiket; styltigt berättat; fint och närgånget foto; skådespeleri i ojämn kamp mot dåligt manus och regi.

Annika Gustafsson, Sydsvenskan: Intressantast blir filmen egentligen i skildringen av den homogena ytlighetskulturen bland villaägarna. Filmer som tar upp existentiella frågor och ett andligt sökande har dessvärre ofta en tendens att bli lite flummiga och hamnar nära pekoralet. William Olsson klarar den gränsdragningen, mycket tack vare ett avskalat foto.

Miranda Sigander, TT Spectra: Det hela är egensinnigt och alls inte ointressant men balanserar hela tiden farligt nära det alltför teatrala och med ett väl segt tempo. Det finns säkert en väldigt stark konstnärlig vision i grund och botten, det är bara svårt att bli klok på vad den egentligen vill förmedla.

Genomsnittsbetyg: 2,21

Källa: SFI