Betyg – Morran och Tobias – som en skänk från ovan

0

Mats Lindbergs nya film Morran och Tobias – som en skänk från ovan hade svensk biopremiär onsdagen den 26 oktober.

Efter en incident med en luftballongsbrännare råkar Morran och hennes son Tobias, två lite udda karaktärer på samhällets skuggsida, bränna ned det hus som varit deras hem i 34 år. Med en utbränd husvagn på släp fylld med sotigt bohag går flytten till det nya hem som de tilldelats av kommunen. Samtidigt som Morran ser chansen att ge henne och Tobias en möjlighet att starta om på nytt, så har Tobias mängder av kreativa idéer om hur han ska förbättra huset – med allt från högtryckstvätt till kulspruta. Men det är något med det nya hemmet som känns bekant, och genom en rad slumpartade händelser tvingas den skeva duon en gång för alla ta itu med det förflutna.

Filmen produceras av Jarowskij och distribueras av Nordisk Film.

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, betyg 3: ”När sedan Morran vill fixa plutläppar på konstgjord väg och med Tobias hjälp börjar nätdejta blir det galet roligt. Med hjälp av ett slags magisk realism gör man sedan på ett väldigt snyggt sätt en resa in i Morran & Tobias förflutna. Skapar mer förståelse för deras liv. Då är det inte längre något snack om saken; vi skrattar inte åt utan med dem.”

Hynek Pallas, Dagens Nyheter, betyg 0: ”’Skämten’ och musikläggningen (plinkplonk och panflöjt från någon instruktionsfilm i meditation) tävlar om lägstanivåerna med två svenska skådespelare som har begåvning skyhögt över detta haveri.”

Genomsnittsbetyg: 2,00