Christer Engström vann norska filmpriset Amanda

0

Christer Engström, som tillsammans med Eirik Aanonsen vunnit det norska filmpriset Amanda för Bästa visuella effekter för dokumentärfilmen Pushwagner. Amanda är motsvarigheten till svenska Guldbaggen och delades ut på filmfestivalen i Haugesund i helgen. Christer har arbetat med filmproduktion sedan 1991. I dag arbetar Christer på göteborgsföretaget Shoot & Post med post- och VFX-arbeten för lång-, kort- och novellfilmer. Bland filmerna som de har arbetat med postproduktion på finns Play, Äta Sova Dö och Miss Kicki.

– Jag är lika glad som stolt över att ha fått priset. Det har varit en underbar helg med prisutdelning, filmfestival, premiär av norska storfilmen Kontiki och rundvandring i Haugesund, en fin liten stad, berättar Christer.

Filmen handlar om den norske konstnären Pushwagner som har tagit steget från undergroundscenen, där han nått ryktbarhet för sin extraordinära stil såväl i sin konst som i sitt sätt att leva.

– Pushwagner som person är väldigt spännande och hans konstverk är makalöst fräcka. Vi har gjort tredimensionella effektarbeten, där man åker in i tavlorna och får en perspektivförändring som förändras under inåkningen. Man börjar se saker bakom de målade objekten, och det ger tavlorna en större visuell upplevelse. Arbetet var minst sagt tidsödande eftersom tavlorna är oerhört detaljrika och enormt stora. Vi har arbetat med gigantiska digitala kopior för att skapa visuella effekter, säger Christer.

Fredag 31 augusti sänds en timslång version i SVT2 klockan 20.00 med repriser 1, 2 och 5 september.

Filmfakta:
Pushwagner är gjord av Even G. Benestad och August B. Producent Carsten Aanonsen, Indiefilm. Filmen är producerad av Filmkreatörerna Prah och Björk AB och samproducerad av Film i Väst.