Home Nyheter Pichlers debutfilm tävlar i Toronto

Pichlers debutfilm tävlar i Toronto

0

Nordamerikas största och en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler, i TORONTO (6-16 september), har valt ut Gabriela Pichlers långfilm ”Äta sova dö” att delta i sin sektion Discovery. Det blir filmens nordamerikanska premiär som senare under hösten, den 5 oktober, har svensk biopremiär genom distributören TriArt Film.

Veckan innan Torontopresentationen, så visas filmen i kritikerveckan på Venedigs filmfestival. Sektionen DISCOVERY är en av festivalens mest populära och har som motto: ”Provocative feature films by new and emerging directors”. För Gabriela Pichler, utbildad vid Filmhögskolan i Göteborg, och tidigare Guldbaggebelönad för kortfilmen ”Skrapsår” 2010, är uttagningen självklart en stor händelse och början på en internationell resa:

– ”Fantastiskt! Nu intar ÄTA SOVA DÖ Nordamerika”säger regissören Gabriela Pichler.

– Gabriela Pichler har gjort en sensationell debutfilm. Hon har lyckats förena en klockren analys av samhällets förutsättningar med en berättarenergi och humor, som får oss att tänka på storheter som Ken Loach och bröderna Dardenne. Med amatörer i flertalet av rollerna har Gabriela skapat en autencitet som vibrerar av närvaro! Imponerande, och Toronto-uttagningen är ytterst välförtjänt, kommenterar TriArt Films inköpschef Mattias Nohrborg.

”Äta sova dö” är producerad av China Åhlander för produktionsbolaget Anagram. Samproducenter är Sveriges Television, Film i Skåne och Film i Väst. Svenska Filminstitutet, har genom konsulenten Suzanne Glansborg gett filmen produktionsstöd.

Även Mikael Marcimains politiska thriller Call Girl, efter manus av Marietta von Hausswolff von Baumgarten, är uttagen till Discoverysektionen och får världspremiär på Toronto Filmfestival.