Home Nyheter Cinenord satsar i Sverige

Cinenord satsar i Sverige

0

Det norska produktionsbolaget Cinenord jobbar i medvind.  Spänningsserien Wisting är under inspelning och förarbetet är i gång på den internationella storserien Atlantic Crossing.  Nu etablerar bolaget sig även i Sverige och den erfarna producenten Moa Westeson blir ledare för den nya satsningen Cinenord Stockholm.

– Vi satsar stort på familjesegmentet och på tv-drama.  Vi har byggt upp ett starkt, kreativt miljö här hemma i Norge, och nu ska vi göra samma sak i Sverige, berättar Cinenords producent Silje Hopland Eik, och tillägger:  När vi fick den duktiga filmproducenten Moa Westeson att leda vår nya svenska avdelning, kände vi tidpunkten var den rätta.

Lång erfarenhet
Den svenska filmproducenten Moa Westeson känner väl till Cinenord från tidigare. Tillsammans har de producerat en rad filmer för den svenska och den norska marknaden.  De har samarbetat om den svenska romantiska komedin Att göra en pudel, publika framgångar som LasseMajas Detektivbyrå och de norska ungdomsfilmerna Trigger och Vegas. Moa Westeson har också arbetat som svensk linjeproducent på storfilmen The American med George Clooney.

– Moa kommer att tillföra dynamik och branschkunskap, och sedan är hon helt enkelt en strålande duktig producent som vi ser fram emot att samarbeta med! säger Cinenords Silje Hopland Eik.

Tillsammans med utvecklingsproducenten Cindy Hanson är Moa Westeson redan på plats i de nya lokalerna vid Stureplan i Stockholm.  Cindy Hanson kom till Cinenord 2015 efter ett antal år vid BBC Drama, där hon har jobbat med populära och prisbelönade serier som bland andra Waking the DeadOccupationHolby City och Five Minutes of Heaven.

Nu jagar de båda kreativa talanger inom barn- och familjedrama och tv – drama.

Satsning
Tidigare i februari i år kom nyheten om att Cinenord fick dryga 53,3 miljoner Nok genom det norska Filminstitutets incentivordning.  Summan ska fördelas på de två dramaserierna Wisting (Viaplay och TV3) och Atlantic Crossing  (NRK).  Wisting är redan under inspelning, medan inspelningsstart för Atlantic Crossingplaneras till sensommaren i år.

Sedan 2004 har norska Cinenord producerat och co-producerat 28 spelfilmer och två tv – serier.

– Vi har många projekt under utveckling, och med den nya satsningen i Sverige ska vi kunna producera ännu fler starka och goda historier med brett kommersiellt intresse, avslutar producenten Silje Hopland Eik.