Home Nyheter Ny dokumentär om Ingmar Bergmans början

Ny dokumentär om Ingmar Bergmans början

0

I en ny dokumentär berättas om åren 1938-42, då Ingmar Bergman fick sina första regiuppdrag, och snabbt gjorde sig känd i teaterkretsar. Skådespelarna Barbro Hiort af Ornäs, Erland Josephson och Maud Sandwall var med från starten. Idag är de alla döda, men Marie Nyreröd intervjuade dem för flera år sedan, och har sparat banden tills nu.

– När jag för ungefär tjugo år sedan började läsa in mig på Ingmar Bergman, så upptäckte jag att han börjat på Mäster Olofsgården – och just där gick mina döttrar på Fritids! Det tog jag som ett gott omen, säger Marie Nyreröd.

Bergmans första skådespelare berättar alla om hur han redan från start var medveten om hur han skulle fånga publikens intresse. De vittnar också om häftiga vredesutbrott, stora passioner och ständiga besvär med magen.

I dokumentären ingår rikligt med bilder ur Bergmansfamiljens privata album, liksom citat ur mamma Karin Bergmans dagböcker. Ingmars mamma oroar sig för sin son, och är kritisk mot hans flickvänner, speciellt mot Karin Lannby, som han träffat på Studentteatern 1940. Men det var Lannby som skulle sätta fart på hans kreativitet.

SVT2 lördag 3 mars kl 19.05: Bergmans början: ilska kärlek magknip

I samband med dokumentären visas filmen Sommarlek från 1951 som enligt Ingmar Bergman bygger på sommarminnen från Stockholm skärgård.