Home Nyheter Concerning Violence visas på Berlins filmfestival

Concerning Violence visas på Berlins filmfestival

0

Svenska regissören Göran Hugo Olssons nya film Concerning Violence, som nyss tävlat på Sundance-festivalen och fått ett otroligt varmt mottagande i internationell press, får sin europeiska premiär på Berlins filmfestival i den prestigefyllda sektionen Panorama.

 

Göran Hugo Olssons förra film, The Black Power Mixtape 1967-1975 (2011), belönades med en Guldbagge för bästa klippning och även World Cinema Documentary Editing Award på Sundance Film Festival.

 

Concerning Violence, som producerats av Story AB, är löst baserad på Frantz Fanons klassiska bok Jordens fördömda. Fanons verk utkom 1961 och handlar om den algeriska frihetskampen och den psykologiska dimensionen av kolonialismen. I Concerning Violence skildrar Olsson avgörande ögonblick i tredje världens frigörelsekamp, i samspel med Fanons text. Filmen bygger på nyupptäckta arkivbilder från den afrikanska frihetskampen ur SVT:s arkiv och vidareutvecklar tekniken som Göran Hugo Olsson använde sig av i The Black Power Mixtape 1967-1975 för att skapa en visuell berättelse från Afrika. Den amerikanska hiphopstjärnan Lauryn Hill medverkar som berättarröst i filmen.

 

– Europeiska och amerikanska filmer om Afrika är ofta dåliga och totalt onödiga, säger Göran Hugo Olsson. Genren är stigmatiserad. Den här filmen bidrar dock med något nytt och stort. Arkivbilderna visar upp denna avgörande period på ett nytt sätt, på ett sätt som belyser hur hängivna många människor var i kampen för frihet. Och hur den kampen måste fortsätta.

 

Concerning Violence har producerats av Story AB i samproduktion med SVT, Louverture Films, Helsinki-filmi, Final Cut for Real och Rainbow Circle Films. Filmen har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Cecilia Lidin, och säljs internationellt av Films Boutique. Missa inte recensionerna i bl. a. Screen International, IndieWire och Hollywood Reporter.

 

Berlins filmfestival pågår 6–16 februari i år. Läs mer på festivalens hemsida.

Källa:SFI