Home Nyheter De tre nominerade till Biopublikens pris

De tre nominerade till Biopublikens pris

0

Årets tre nomineringar till Biopublikens pris är Sune i fjällenMicke & Veronica och Bamse och tjuvstaden. Det är publiken som avgör vilken film som vinner priset genom att ringa eller sms:a. Röstningen öppnar i dag och avslutas den 26 januari då vinnaren utses under den direktsända Guldbaggegalan.

De tre filmer som nomineras är de som har haft flest besök bland de svenska titlar som haft biopremiär under 2014. För att de filmer som har premiär under julhelgen ska ha en chans att bli nominerade så tas även biljettstatistiken från de första veckorna under 2015 med. Sune i fjällen har sedan sin premiär den 19 december blivit Sveriges mest sedda film. Micke & Veronica klättrade snabbt upp till andra plats efter juldagspremiären.Bamse och tjuvstaden var länge den mest sedda svenska filmen under 2014, efter premiären den 17 januari.

– Jag känner mig väldigt stolt och glad över att vi är nominerade för tredje året i rad med Sune-trilogin.  Det visar vilken oerhörd stor publik succé Sune-filmerna har blivit, säger Patrick Ryborn, en av producenterna bakomSune i fjällen.

Lena Rehnberg, producent för Micke & Veronica:
– Guldbaggen i all ära men det är ju ändå publikens pris man helst vill ha. Nu är det tredje gången på raken som en av mina filmer blir nominerad till Biopublikens pris så den här gången hoppas jag verkligen att vi vinner.

– Vårt mål med Bamse och Tjuvstaden var att göra en äventyrsfilm i Rune Andréassons anda och vi är väldigt glada över det positiva mottagande som filmen har fått. Det känns verkligen som att både barn och vuxna har uppskattat filmen då vi nu är en av tre filmer som är nominerade till biopublikens pris. Säger Jon Nohrstedt, producent för Bamse och tjuvstaden.

Omröstning
En av dem som är med och röstar vinner ett årskort på bio, som har skänkts av filmdistributörer och biografägare gemensamt. All information om omröstningen finns på guldbaggen.se.

Tävling om biljetter till galan
På samma webbplats påbörjas i dag 15 januari också en tävling där en person har chans att vinna två biljetter till Guldbaggegalan, inklusive resa till Stockholm och övernattning på hotell, genom att svara på frågor om de nominerade filmerna. Tävlingen pågår mellan 15 och 19 januari. Vinnaren utses den 20 januari.

Statistiken i nuläget
Sune i fjällen: 493 640, Micke & Veronica: 369 463, Bamse och tjuvstaden: 322 253.  De två närmast följande filmerna är LasseMajas Detektivbyrå – Skuggor över Valleby som setts av 271 506 personer och Medicinen med 207 339 biobesök.

Filmfakta
Sune i fjällen är producerad av Patrick Ryborn, Teresa Alldén-Willey/Eyeworks Scandi Fiction AB. Regi: Gustav Åkerblom. Manus: Hannes Holm, Sören Olsson. Distributör: Nordisk Film AB. Premiär: 19 december 2014.

Micke & Veronica är producerad av Lena Rehnberg/Stellanova Film. Regi: Staffan Lindberg. Manus: Staffan Lindberg, Santiago Gil, Jimmy Lagnefors. Distributör: AB Svensk Filmindustri. Premiär: 25 december 2014.

Bamse och tjuvstaden är producerad av Jon Nohrstedt/TreVänner. Regi: Christian Ryltenius. Manus: Tomas Tivemark, Johan Kindblom. Distributör: Nordisk Film AB. Premiär: 17 januari 2014.

Tidigare års vinnare
Underbara älskade av Johan Brisinger (2006), Arn – Tempelriddaren av Peter Flinth (2007), Arn – Riket vid vägens slut av Peter Flinth (2008), Män som hatar kvinnor av Niels Arden Oplev (2009), Änglagård – tredje gången gillt av Colin Nutley (2010), (2011 uppehåll) Sune i Grekland – all inclusive av Hannes Holm (2012), Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Felix Herngren (2013).

Läs mer på guldbaggen.se