Home Nyheter Turist Critics’ Choice-vinnare

Turist Critics’ Choice-vinnare

0

Turist är den andra svenska filmen någonsin som vinner en Critics’ Choice Award för bästa icke engelskspråkiga film. Den första var Män som hatar kvinnor som vann fyra år sedan. 

Utmanarna i den 20: e upplagan av dessa utmärkelser var Ida (Polen), Leviathan (Ryssland), Två dagar, en natt (Belgien) och Wild Tales (Argentina). Regissören och manusförfattaren Ruben Östlunds kritikerhyllade och kommersiella succé är också en av de starkaste utmanarna i årets Guldbaggegala med tio nomineringar, bland annat för bästa film och regi.

Turist fortsätter sitt segertåg över världen. Östlunds fjärde film har haft stora framgångar på världens filmfestivaler och har redan vunnit tolv utmärkelser från olika amerikanska kritikerföreningar och har dessutom sålts till ett 50-tal länder. Filmen har haft premiär i USA och även i Tyskland, Ungern, Argentina, med flera. I slutet av januari väntar premiär i Frankrike och i Spanien. Turist har tidigare blivit nominerad för en European Film Award och en Golden Globe.

Den första svenska film som fick nomineringen som bästa icke engelskspråkiga film i Critics’ Choice Awards var Låt den rätte komma in (2008). Män som hatar kvinnor (2010) blev första vinnare.

Östlunds fjärde långfilm Turist hade världspremiär på Cannes filmfestival i maj förra året, där den gjorde stor succé och belönades med juryns pris i sektionen Un Certain Regard.

Turist är producerad av Erik Hemmendorff, Marie Kjellson och Philippe Bober och fick produktionsstöd av Svenska Filminstitutets förre långfilmkonsulent Lars G Lindström. Svensk distributör är TriArt Film.

Källa: SFI