Efter dig vinner Nordic Dox Award

0

Den Guldbaggebelönade filmfotografen Marius Dybwad-Brandrud är även regissör och hans långfilmsdebut Efter dig har tagit kritikerna med storm denna höst. Nyligen tilldelades filmen det prestigefyllda Nordic Dox Award på CPH:DOX, Köpenhamns internationella dokumentärfilmsfestival.

– Jag är särskilt glad och tacksam för priset eftersom jag verkligen gillar det CPH:DOX gör, säger Marius Dybwad-Brandrud. Den är en av de absolut mest intressanta och nytänkande festivalerna.

Juryns motivering lyder: ”Efter dig av Marius Dybwad-Brandrud är en dokumentär om en familjemedlems död, filmad med en kombination av enkelhet och elegans som påminner om en Ozu-film. Filmskaparen har omsorgsfullt komponerat bilder som ger oss en förståelse för de vardagliga detaljerna som omger personlig förlust. Men den lämnar också utrymme för att man ska kunna relatera filmen till sina egna erfarenheter. Vi ger denna utmärkelse som ett erkännand av en film som innehåller en modell för hur en dokumentär kan belysa traumatiska frågor och ändå vara eftertänksam och ödmjuk. ”

Marius Dybwad-Brandrud står inte bara för regi utan även för manus och foto till Efter dig. Filmen produceras av Story och distribueras av Folkets Bio. Den hade svensk biopremiär den 1 november. Filmen har fått produktionsstöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin.

CPH:DOX eller Copenhagen International Documentary Festival grundades 2003 och hålls varje år I Köpenhamn. Festivalen har växt stadigt sedan dess och är i dag en av de största dokumentärfilmsfestivalerna i Europa.