Rekordbetyg för Återträffen

0

Anna Odells debut Återträffen får rekordbetyg och placerar sig i topp både på ”all-time-high”-listan och på årets lista. Flera kritiker utser den redan nu till årets bästa film.

Anna Odells debutlångfilm Återträffen handlar om mobbning. I filmen bjuder hon in till en nervig klassåterträff. 20 år har gått sedan eleverna slutade grundskolan och gick skilda vägar. Men feststämningen kommer av sig när gamla konflikter kommer upp till ytan och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och hur styrande hierarkier tar sin början.

Återträffen är producerad av French Quarter Film och distribueras av TriArt Film.

Omdömen: en av årets bästa och mest intressanta svenska filmer; Återträffen en fullträff; modig debut; spännande, jobbigt, obehaglig; vansinnigt befriande; en smart film som ger dig något att tänka på; en av höstens ”måste”-filmer; filmkonst på hög nivå;

Jeanette Gentele, SvD, ger filmen högsta betyg – en sexa:
Återträffen” är årets bästa svenska film, den starkaste och mest originella svenska filmen som visats på länge. Flera av höstens filmer har behandlat ämnet mobbning, senast svenska ”IRL”, förkortning för In real life, men ingen kommer upp i samma nivå som Anna Odells långfilmsdebut. Hon har en självklarhet i berättandet, en rytm i bilderna och en hand med skådespelarna som inte lämnar kvar ett falskt tonfall efteråt trots att ämnet är så utmanande. Hon låter inte heller publiken pusta ut efter en felriktad, alternativt välriktad hämnd på mobbarna.

Miranda Sigander, TT, sätter en femma:
Det är så begåvat och avancerat gjort men den riktiga styrkan är att det aldrig blir svårtillgängligt. ”Återträffen” är en film för alla. Gör dig själv en tjänst och se den, det kommer att bli en hisnande obehaglig och i slutändan fantastiskt belönande upplevelse.

Inte ens Ronny Svenssons (TV4) trea, som smugit sig in bland fyror, femmor och sexor, hindrar att Återträffen hamnar överst på listorna.

Genomsnittsbetyg: 4,33

Läs mer

Betygsindex
Återträffen (Svensk Filmdatabas)