Home Nyheter Efterskalv och Kung Fury till Cannes

Efterskalv och Kung Fury till Cannes

0

Tre svenska filmer har blivit uttagna till festivalen – Isabella Carbonells kortfilm Pojkarna, Magnus von Horns långfilmsdebut Efterskalv och David Sandbergs 30 minuter långa actionkomedi Kung Fury – båda i sektionen Quinzaine des Réalisateurs/Directors’ Fortnight.

Regissören och manusförfattaren Magnus von Horn Guldbaggenominerades för sin kortfilm Utan snö (2011). Nu är hans första långfilm här, Efterskalv (The Here After), en berättelse om 17-årige John som kommer hem till sin far efter att ha avtjänat tid i fängelse. Han ser fram emot att börja sitt liv på nytt, men i det lokala samhället är hans brott varken glömt eller förlåtet. Johns närvaro lockar fram det värsta i hans omgivning och till slut är en konfrontation oundviklig. John spelas av filmdebuterande popartisten Ulrik Munther. Filmens fotograf är Łukasz Żal som nyligen Oscarnominerades för bästa foto för filmen Ida. Filmen är en svensk-polsk-fransk samproduktion och har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Magdalena Jangard. Den säljs internationellt av TrustNordisk.

Kung Fury är en actionkomedi av medlemmar på Filmcafe.se om hur polisen och kung fu-mästaren Kung Fury (spelad av David Sandberg som även står för regi och manus) får sitt livs tuffaste uppdrag – han sänds tillbaka i tiden där han via dinosaurier, robotar och asagudar ställs mot sin nemesis, ingen mindre än Adolf Hitler. Denna utflippade kärleksförklaring till 80-talets actionfilmer har finansierats genom en av de mest framgångsrika Kickstarter-kampanjerna någonsin – hittills har den fått in över 630 000 dollar. Den har också fått stöd av Svenska Filminstitutet (konsulent Helen Ahlsson) som en del av projektet Moving Sweden, starka berättelser i nya och spännande former. Filmen kommer att visas på SVT2 den 28 maj kl. 22.15 och samtidigt lanseras online på SVT Play och YouTube. Nyligen släpptes filmens officiella låt True Survivor, sjungen av Knight Rider-stjärnan David Hasselhoff, med en musikvideo helt i linje med filmens estetik.

Den svenska närvaron i Cannes slutar inte där. För 16:e året i rad anordnar European Film Promotion, EFP, det uppmärksammade projektet Producers on the Move. 20 producenter från den europeiska filmbranschen har utsetts för att delta i denna nätverksplattform. Det rör sig om filmproducenter som är starkt på gång och som på detta vis lyfts fram, deltar i rundabordssamtal och pitchingsessioner och får nätverka under filmfestivalen i Cannes. En av de utvalda är svenska Annika Rogell, producent till filmer som Min lilla syster (som nyligen belönades med Kristallbjörnen på Berlins filmfestival),Om våld (som belönades med Guldbagge för bästa dokumentärfilm) och den flerfaldigt Guldbaggebelönade The Black Power Mixtape 1967-1975. Hon är grundare av produktionsbolaget Tangy och samarbetar med dokumentärfilmsbolaget Story.

Källa: Svenska Filminstitutet