Home Nyheter Filmpublicisternas förening delar ut priser

Filmpublicisternas förening delar ut priser

0

Vid en ceremoni i går på Coco & Carmen delade Filmpublicisternas förening ut priser till Årets Filmpar, mottagare av Filmpennan och PR-tuppen.

Filmpennan, för framstående journalistiska insatser, tilldelas DN Filmfredag.

Oavsett dag i veckan är det fredagen vi alltid ser fram emot, då vi får matas med nyttigheter från den filmiska buffén. Med knivskarp kritik, upplysande reportage, intervjuer med stjärnor och spännande debatt sätter ni, precis som Filmpublicisterna vill, filmen i fokus ur alla perspektiv. För oss omättliga cineaster är ni en ovärderlig kunskapskälla, vi kan aldrig sluta läsa och vi vill aldrig att ni ska sluta skriva.

Dagens nyheters filmjournalist Nicholas Wennö och kulturchefen  Björn Wiman tog emot priset. Helena Lindblad var förhindrad att närvara. Filmpennan delades ut första gången 1962.

 

Årets Filmpar tillfaller Anita Wall och Moa Gammel.
I filmen Hemma gestaltar Moa Gammel och Anita Wall en tro­värdig men alldeles speciell mormor/barnbarn-relation som vi sällan skådar vilket gör dem till Årets filmpar. Från Hellbom till Bergman och senast Hult, har Anita Walls karriär framför kameran tagit alla möjliga skepnader. Få om ens någon har spelat så olika karaktärer med perfekt timing, humor och attityd. Hon har kallats monologernas drottning och en svensk kulturinstitution och på Guldbaggegalan var hon den starkaste lysande stjärnan. Hetare än glödhet med tre huvudroller 2014 visar Moa Gammel en exceptionell bredd när hon porträtterar sina karaktärer med ödmjukhet, pondus och charm. Detta geni som förra året firade osannolika 20 år framför kameran är ständigt aktuell och har fler bollar i luften än vad andra kan räkna till. Årets filmpar utsågs första gången 1992.

 

Årets PR-Tupp tilldelas Thomas Johnson/Clavius Idé & formateljé
Från karvade bokstäver i frigolit till baggar i guld. I papp, plast, trä och digitalt har dina kunskaper och färdigheter varit ovärderliga för filmbranschen. Vid premiärer, filmdagar, galor och festivaler är din innovationskraft oslagbar. Även om du inte är den som kacklar högst, så är du för oss alla det självklara valet för årets PR-tupp. Guldtuppen har sedan 1986 delats ut till någon som gjort stora insatser när det gällt marknadsföring av film.

 

I juryn ingår Jonas Pedersen Hardebrant, Svenska Filminstitutet (preses), Elisabeth Johansson, Filmägarnas kontrollbyrå, Eva Marklund-Simmo, UIP, Pia Norström, Nordisk Film och Jan Göransson, Svenska Filminstitutet.

Filmpublicisternas förening bildades redan 1937, och är en aktiv och livaktig förening med drygt 70 medlemmar. Föreningen fungerar som ett nätverk för medlemmarna, som alla har anknytning till filmbranschen – oavsett visningsform.

Källa: Jan Göransson, Svenska Filminstitutet