En man som heter Ove dubbelt Oscarnominerad

0

Totalt har svensk film fått fyra nomineringar i år vilket är rekord. Det finns chans till statyetter för bästa fotografi, bästa icke engelskspråkiga film, bästa originallåt och bästa mask/smink.

– En rolig dag för mig och svensk film och ett stort tack till alla filmarbetare som varit en del av denna fantastiska produktion, säger regissören Hannes Holm. Utan deras totala hängivenhet för projektet hade vi aldrig varit där vi är idag. Särskilt glad blir jag för att denna ganska enkla historia om kärlek lyckats ena både publiken och kritiken. Nu får vi se vad som händer när gubbarna träffas, Ove och Oscar.

Dessutom är Love Larson och Eva von Bahr nominerade till Bästa mask och smink. Det är duons andra nominering – de nominerades förra året i samma kategori för sina insatser i Hundraåringen som klev ut ur fönstret och försvann.

– Mäktigt! Det är allt jag kan säga, säger en jublande glad Eva von Bahr.

En man som heter Ove är baserad på den bästsäljande romanen av Fredrik Backman, som under hösten lyckades nå förstaplatsen på New York Times bästsäljarlista. Filmen gjorde över 1,7 miljoner biobesök i Sverige och är därmed den tredje mest sedda svenska filmen sedan mätningarna startade 1963.

– Vi är oerhört stolta och glada för Oves skull. Det känns fantastiskt att ha varit med om starten av filmens fantastiska resa – och att den blivit så samstämmigt älskad världen över, säger Anders Melin på Nordisk Film i Sverige.

Filmen har sålts brett över hela världen och har hittills spelat in nästan 3,4 miljoner dollar i USA. Den vann även Best European Comedy vid European Film Awards. Huvudrollen görs av Rolf Lassgård, som belönades med en Guldbagge för sin tolkning av den trulige men godhjärtade Ove och filmen är producerad av Annica Bellander Rune och Nicklas Wikström Nicastro/Tre Vänner i samproduktion med Nordisk Film, Film Väst, SVT, Nordsvensk Filmunderhållning, Fantefilm och med stöd från Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet och Nordisk Film & TV fond.

Källa Nordisk Film