Home Nyheter Euphoria får nordisk premiär på Göteborgs Film Festival

Euphoria får nordisk premiär på Göteborgs Film Festival

0

Lisa Langseths nya film Euphoria får nordisk premiär i huvudtävlan på Göteborgs Film Festival i januari 2018. I huvudrollerna syns Oscarsbelönade Alicia Vikander samt Eva Green och Charlotte Rampling. I samband med filmpremiären gör Alicia Vikander ett exklusivt Sverigebesök och tar dessutom emot filmfestivalens hederspris. 

Euphoria handlar om de omaka systrarna Ines och Emelie. Filmen hade världspremiär i tävlan på Toronto Film Festival i september tidigare i år. Nu står det klart att filmen får Sverigepremiär i huvudtävlan vid Göteborgs Film Festival i januari. Till festivalen kommer den göteborgsbördige Alicia Vikander, som i samband med premiären också kommer att tilldelas festivalens hederspris.

– Det känns otroligt fint att hedras av festivalen och att få ta emot det här priset samtidigt som Euphoria äntligen når den svenska publiken. Att arbeta med Lisa igen har varit en ynnest. Lisa berättar historier som ingen annan riktigt vågar sig på, men som känns äkta och nära om ämnen alla kan relatera till. Euphoria är extra speciell för mig då det är den första filmen jag är med och samproducerar. Den har en distinkt kvinnlig röst, späckad med kvinnlig talang på båda sidor om kameran, säger Alicia Vikander.

Euphoria är Lisa Langseths engelskspråkiga debut och den tredje filmen som hon gör tillsammans med Alicia Vikander. Lisa Langseth upptäckte Alicia Vikander och gav henne huvudrollen i Till det som är vackert (2010) som också blev Alicia Vikanders stora genombrott. Duon sammanstrålade igen för filmen Hotell (2013), som också utgår ifrån emotionella frågeställningar som gränsar till det absurda. Med Euphoria vidgar nu Lisa Langseth sitt berättande och för den svenska auteurtraditionen till en internationell nivå.

– Euphoria berör ämnen vi alla ställs inför någon gång i livet. Där vi tvingas möta oss själva genom de val vi gjort. Vem som ansvarar för vår lycka och hur vi förhåller oss till dem vi står nära. Alicia är fantastisk i sin roll och det har varit otroligt kul och utvecklande att jobba med henne igen. De här systrarna som Alicia och Eva porträtterar har svårt att hitta en gemensam sanning om hur deras liv har sett ut. Det blir en blandning av psykologisk uppgörelse och en absurd realitet, säger Lisa Langseth.

I rollerna ser vi också Eva Green, Charlotte Rampling och Charles Dance. Huvudproducent är B-Reel Films som samproducerar filmen med bland andra Alicia Vikanders nystartade filmbolag Vikarious Film i London.

Euphoria är producerad av B-Reel Films, Vikarious Film och Dancing Camel Films. En samproduktion med Filmregion Stockholm-Mälardalen/Film Capital Stockholm, Nordsvensk Filmunderhållning, Sveriges Television, SF Studios och Reel Ventures. I samarbete med Wild Bunch Germany och Great Point Media. Med stöd av Svenska Filminstitutet (konsulent Baker Karim), Nordisk Film & TV Fond och FFF Bayern. Filmregionen har också investerat i filmen genom Spellbound Capital.

Euphoria distribueras av SF Studios och har biopremiär över hela landet den 2 februari 2018.