Home Nyheter Nya internationella framgångar för filmen BORG

Nya internationella framgångar för filmen BORG

0

Filmen BORG, som går upp på biograferna världen över i höst och vinter, har blivit en stor publiksuccé i Italien där den efter 5 veckor på biograferna har lockat hela 300.000 biobesökare, vilket gör filmen till den näst största svenska filmen på bio i Italien i modern tid. Filmen har under hösten även vunnit flertalet internationella priser.

I början av november hade filmen biopremiär i Italien, och med sina 300.000 biobesökare har den blivit den näst största svenska filmen på bio i Italien i modern tid (den största svenska filmen i Italien är MÄN SOM HATAR KVINNOR med 617 000 biobesök). På Roms filmfestival tidigare i år vann filmen även det prestigefyllda priset ”publikens pris”.

Filmen har under hösten även vunnit flera internationella priser. På filmfestivalen Camerimage i Polen tilldelades Janus Metz priset för ”bästa debutregissör” för sin regi i BORG, på både Noordelijks Film Festival i Nederländerna och på Macaos Internationella filmfestival tilldelades filmen publikens pris, och under Torontos filmfestival tilldelades Sverrir Gudnason IMDb STARmeter Breakout Star Award för hans porträtt av Björn Borg.

BORG har sålts till över 150 länder och i början av september fick filmen, som första svenska film någonsin, det prestigefyllda uppdraget att öppna Toronto internationella filmfestival.

I förra veckan blev det känt att Sverrir Gudnason ska göra rollen som Mikael Blomquist i den amerikanska filmatiseringen av THE GIRL IN THE SPIDER’S WEB, den fjärde boken i Stieg Larssons ”Millennium”-serie, skriven av David Lagercrantz.

BORG är en film om hur legender formades ur rivalitet, vänskap och glamour i en tid då allt var möjligt. En berättelse om en svensk ikons stora genombrott som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från Södertälje till världseliten, om hans största kamp som utkämpades 1980 i Wimbledonfinalen i mötet med den amerikanska supertalangen John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld.

BORG har producerats av SF Studios i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film, SVT, Sirena Film, SF Studios Production ApS och Yellow Film & TV med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Det Danska Filminstitutet, Finlands Filmstiftelse, DR och YLE. Medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa MEDIA. Den internationella försäljningen av filmen har hanterats av SF Studios.