Färre biobesök i Sverige 2018

0
Färre biobesök 2018.

Trots att USA haft ett rekordår med stora biosuccéer har det gått mindre bra i Sverige. Som orsak nämns att Sverige inte producerat några egna filmer som lockat storpublik.

Med 400000 färre biosökare blev inkomstbortfallet 16,9 miljoner. Enligt Sveriges Radios Kulturnytt är det svenska succéer som Solsidan och En man som heter Ove som saknats under 2018. Bristen på en stor publikmagnet kan leda till färre filmer 2019.

– Eftersom vi inte riktigt hade någon riktigt sådan där stor film i år som drog jättemycket är det väl möjligt att det blir något färre i år, säger Peter Fornstam på Sveriges biografägarförbund.

Momshöjningen från sex till 25 procent för två år sedan kan också ha påverkat och fått negativa ekonomiska konsekvenser för cirka 200 biografer.

– Biljettpriserna har höjts och publiken har svikit på enskilda orter. Ett tiotal biografer har stängt för gott, säger Sveriges biografägarförbund.

Sveriges Biografägareförbund känner dock ingen större oro för årets biosiffror och säger då de kommande filmerna i år, framförallt från USA, ser väldigt bra ut.