Film i Västs samproduktioner Kon-Tiki och A Royal Affair Oscarsnominerade

0

Två av Film i Västs samproduktioner är Oscarsnominerade i kategorin Foreign Language Film. Det är Nikolaj Arcels film A Royal Affair samt Espen Sandbergs och Joachim Rønnings film Kon-Tiki. Priset delas ut 24 februari för åttiofemte gången.

– Det är storartat – det har aldrig tidigare hänt i Film i Västs historia. Vi är otroligt stolta över filmerna och våra beslut. Ett stort grattis till båda produktionerna, säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.

A Royal Affair premiärvisades på Berlins Internationella Film Festival i januari där den tog hem två Silverbjörnar för Bästa manus (Nikolaj Arcel & Rasmus Heisterberg) och bästa manliga skådespelare (Mikkel Boe Følsgaard). A Royal Affair har setts av över 500 000 danskar och har sålts till 78 länder. A Royal Affair är också nominerad till Golden Globe.
A Royal Affair är producerad av Zentropa Entertainments28 i samproduktion med bland andra Zentropa International Sweden och Film i Väst i Sverige. En stor del av filmens postproduktion har skett i Västsverige. A Royal Affair hade svensk premiär 13 april och distribueras av SF.

Nästan 900 000 norrmän har sett Espen Sandbergs och Joachim Rønnings film Kon-Tiki sedan den hade premiär hösten 2012. Filmen är producerad av Nordisk Film i samproduktion med bland andra Filmlance och Film i Väst. Kon-Tiki är också nominerad till Golden Globe.
Espen Sandberg och Joachim Rønning ligger tidigare bakom filmsuccén Max Manus och Kon-Tiki är Norges största och dyraste filmproduktion hittills. Kon-Tiki får Sverigepremiär på bio den 22 mars 2013. Distribution: Nordisk Film.

Källa: Film i Väst