Tio svenska filmer tävlar i Berlin

1

Nio svenska kortfilmer och långfilmen Eskil & Trinidad av Stephan Apelgren är uttagna till tävlan i Berlinfestivalens kortfilmssektion samt barn- och ungdomssektionen Generation. Övriga sektioner släpper sitt program inom de närmsta dagarna.

– Det är roligt att se hur svensk kortfilm tar så stor plats i Berlin i år. Det märks också att den svenska barn- och ungdomsfilmen uppskattas internationellt när Berlinale Generation, som är en av världens främsta plattformar för film för en yngre publik, väljer att lyfta fram en så pass stor variation av filmer från Sverige, säger Pia Lundberg, utlandschef på Svenska Filminstitutet.

Förra årets svenska barn – och ungdomsfilm i denna kategori var Martin Högdahls Guldbaggenominerade Isdraken, som förutom att ha fått pris i Berlin även har belönats på flera andra filmfestivaler. I vinter och vår går den upp på biografer i nio länder, inklusive Tyskland.

Långfilmen Eskil och Trinidad av Stephan Apelgren är uttagen till barnsektionen Generation Kplus. Den handlar om en pojke som slits mellan sin pappas norrländska hockeyintresse och längtan efter sin mamma i Köpenhamn. Producenter är Peter Possne och Hans Lönnerheden för Sonet Film, med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Linus Torell. Svensk Filmindustri International Sales säljer filmen internationellt.

I barnfilmsektionen visas också den animerade kortfilmen Köttbullarna och mobbångrarna av Johan Hagelbäck, som är känd för sina humoristiska animationer och senast sin barnserie om köttbullar. Hagelbäck har producerat filmen med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets tidigare filmkonsulent Johan Bogaeus.

I sektionen för ungdomar, Generation 14plus, tävlar hela fyra svenska kortfilmer. Det är Sanna Lenkens Äta lunch om 15-åriga Klara som tillsammans med fyra jämnåriga ungdomar har 30 minuter på sig att äta sin lunch på ätstörningsenheten. Lenken är utbildad vid Dramatiska Institutet, och filmen är producerad av Annika Rogell för Story med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Andra Lasmanis.

Första gången av Anders Hazelius utspelar sig på en fest. Therese och Johan går ut i skogen för att ha sex, men misslyckas och bestämmer sig för att ljuga om händelsen för kompisarna. Hazelius har gått regilinjen vid Filmhögskolan i Göteborg och filmen är producerad av Lizette Jonjic för Migma film med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Linus Torell.

I Minka Jakersons The Yearning Room undersöks kroppens gräns mot omvärlden, den där sommaren när Julia sviker väninnan Anne. Jankerson examinerades från Danska Filmskolan 2007. Filmen är producerad av Annika Hellström för Cinenic Film med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Andra Lasmanis.

Djur jag dödade förra sommaren av Gustav Danielsson handlar om Leo som dödar smådjur och hans pappa som inte kan hantera det. Danielsson har tidigare gjort prisbelönade kortfilmen Tvillingen. Filmen är producerad av Gustav Danielsson Bildproduktion med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Andra Lasmanis.

Berlinfestivalens huvudtävlan för kortfilm, Berlinale Shorts, är ett av de mest prestigefulla festivalsammanhangen för kortfilm i världen. Av ett 20-tal tävlande filmer är hela fyra svenska på årets festival. Den animerade Whaled Women av Ewa Einhorn och Jeuno JE Kim handlar om två irriterande kvinnor som har blivit skickade för att arbeta på ett kontor i ett arktiskt område, men gör en upptäckt på stranden där. Filmen är också producerad av Ewa Einhorn och Jeuno JE Kim.

Victor Lindgrens Ta av mig är ett dejtingdrama om könsroller, könsbyten och sexuell objektifiering. Lindgren är en Umeåbaserad filmskapare och Ta av mig är producerad av Therese Högberg för Bautafilm med produktionsstöd av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Andra Lasmanis.

Leontine Arvidsson har med två experimentella kortfilmer i tävlingen, 2011 12 30 och Utan titel.

Filmerna kretsar kring en kvinnas kropp efter en bröstcanceroperation. Arvidsson läser vid Kungliga Konsthögskolan och filmerna är producerade av henne för MinMamma.

Berlins filmfestival pågår 7 – 17 februari: http://www.berlinale.de/en/HomePage.html