Film om Björn Borg och John McEnroe

0

Under filmfestivalen i Cannes offentliggjordes att Nordens ledande filmbolag SF Studios kommer att göra en biograffilm omBjörn Borg och John McEnroe.

Borg/McEnroe är en film om en av världens största ikoner, Björn Borg och hans främsta rival, den unge amerikanen John McEnroe. Det är en berättelse om två unga män som blev legender ochpriset de fick betala för sin framgång. Redan nu söks tennisspelande pojkar för huvudroller via branschsidan Filmcafe.se.

Den Guldbaggebelönade skådespelaren Sverrir Gudnason (Monica Z, Gentlemen, Hur många lingon finns det i världen) spelar Björn Borg och i rollen som John McEnroe ser vi Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf (Transformers, Disturbia). Rollen som Björn Borgs legendariske tränare Lennart ”Labbe” Bergelin görs av Stellan Skarsgård som här gör sin första svenska film på nästan tio år.

”Vi är otroligt glada och stolta över att vi nu ska filmatisera den här fantastiska berättelsen, som bygger på sanna händelser om två av vår tids största ikoner och deras rivalitet. Det är ett enormt ambitiöst filmprojekt och att internationella stjärnor såsom Shia La Beouf, Stellan Skarsgård tillsammans med Sverrir Gudnason är med i filmen är helt fantastiskt. Filmen är också ett första steg i SF Studios etablering att producera publika kvalitetsfilmer mot hela den internationella marknaden”, säger filmens producenter Jon Nohrstedt och Fredrik Wikström Nicastro.

Borg/McEnroe kommer att regisseras av den flerfaldigt internationellt prisbelönte danske regissören Janus Metz (True Detective, Armadillo).

Borg/McEnroe är en oerhört stark historia som går på djupet hos två extremt dynamiska personligheter, som utspelas under en omvälvande tid i deras liv. Jag är mycket hedrad av att få möjligheten att levandegöra denna berättelse”, säger Janus Metz.

Manuset är skrivet av Ronnie Sandahl som svarade för manuset till den internationellt prisbelönta filmen Svenskjävlar.

”Under tre års tid har jag försökt skriva mig under huden på idrottshistoriens två mest ikoniska rivaler. Det har blivit ett drama om två unga män med hela världen på sina axlar, som tvingas inse att din värsta fiende också kan vara den ende som förstår dig”, säger Ronnie Sandahl.

”För Nordisk Film är det ett drömprojekt att samproducera och distribuera. Vi är övertygade omatt detta är en film som innehåller alla de rätta elementen för att inte bara bli en stor svensk film, utan också en nordisk publiksuccé”, säger Lone Korslund, samproducent på Nordisk Film.

Borg/McEnroe produceras av SF Studios i samproduktion med Nordisk Film, FilmVäst, Sveriges Television, Yellow Film & TV med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, MEDIAoch SF Studios partner Sirena Film. Inspelningen av Borg/McEnroe påbörjas under hösten 2016och kommer att spelas in i Sverige, London, Monaco och New York. Nordisk Film distribuerar filmen som beräknas ha premiär under hösten 2017.

Den internationella försäljningen av filmen hanteras av SF Studios.

Källa: SF