Filmarkivet.se får tre miljoner från Riksbankens jubileumsfond

0

Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket lanserade Filmarkivet.se i februari förra året. Webbplatsen består idag av drygt 600 journal-, industri-, reklam-, stads-, husmors- och valfilmer m m. Det blev en omedelbar succé. Nu har Riksbankens jubileumsfond beslutat att ge  tre miljoner kronor till sajten, medel avsedda främst för forskning men också för att öka funktionaliteten på sajten.

I ansökan underströk man just finansieringen av forskning och forskningsinfrastrukturellt arbete, sammanfattat med fyra k: katalogisering, kodning, kontextualisering och kommunikation.

Sedan starten har Filmarkivet.se varit en publiksuccé med över 1,5 miljoner besökare.
Men det har också varit en betydande forskningsframgång. Något som Riksbankens jubileumsfond nu premierar.

 

– Det känns fantastiskt roligt att samarbetet mellan KB och SFI nu kan fördjupas med forskningsmedel från Riksbankens jubileumsfond. Filmarkivet.se kommer nu att väsentligt uppgraderas; nytt gränssnitt, mer film och kringmaterial för såväl forskare som en intresserad allmänhet. Därtill kommer sajten att bli mer interaktiv; forskare och webbens stora användarkollektiv besitter en uppsjö av filmberättelser som kommer att berika arkivsamlingarna, säger Pelle Snickars forskningschef på Kungliga biblioteket.

Förutom ett eget symposium, Filmens 1900-tal,  har Filmarkivet.se under det senaste året mycket framgångsrikt för välbesökta salonger presenterats på till exempel Göteborgs filmfestival, Almedalsveckan i Visby, Norrköpings kulturnatt, och i Filmhuset hyst en husmorsfilmskväll, en reklamfilmskväll och nyligen en amatörfilmskväll.