Home Nyheter Tre nominerade till långfilmsstipendium

Tre nominerade till långfilmsstipendium

0

Förra året sjösatte Stockholms filmfestival med stöd från Svenska Filminstitutet ett stipendium riktat till kvinnliga regissörer. Nu är årets finalister klara, den slutgiltiga vinnaren presenteras den 17 november. Vinnaren får ett produktionsstöd på 1,5 mkr och de två andra nominerade får ett utvecklingsstöd på 250.000 kr vardera från Filminstitutet.

Finalisterna till andra omgången av Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium är klara. Nu fortsätter juryarbetet med att utse det filmprojekt som kommer att få ett produktionsstöd på drygt fem miljoner kronor.

– Att lyfta fram kvinnliga regissörer och samtidigt kunna ge grunden till en långfilm är ett konkret sätt att bidra till att nya talanger når sin publik. Det är glädjande att både näringslivet, staten och kulturen kan samlas kring ett projekt som är så angeläget, säger Git Scheynius, festivalchef.

Stipendiet vänder sig till kvinnliga regissörer i början av sin karriär som max har gjort två filmer tidigare. Sofia Norlin vann Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium 2011 och hennes färdiga film kommer att ha premiär på festivalen 2013. Vinnaren av årets Långfilmstipendium annonseras på Stockholms filmfestivals prisutdelning den 17:e november. Som färdig film kommer den att ha premiär på Stockholms internationella filmfestival 2014, därefter distribueras av NonStop Entertainment i Norden och Baltikum och dessutom kunna ses i Telias digitala filmbutik redan 14 dagar efter biopremiären.

De nominerade projekten är:

Wasted
Kan du överleva ditt sista år som tonåring utan att gå under? Kommer du klara av att fylla tjugo?
En överlevnadshistoria med en stark och komplex kvinnlig huvudkaraktär.
Regissör Marietta von Hausswolff von Baumgarten. Manusförfattare till Call Girl, som vann filmkritikernas pris –  the Fipresci award – på Toronto International Film Festival i år. Wasted är hennes spelfilmsdebut.
Producent Helle Ulsteen Jensen och Helena Danielsson, Scandinavian Lovers

Unga Sophie Bell
Vänskap, sex och fucking jävla död. En spännande och emotionellt berörande uppväxtskildring om att möta framtiden och samtidigt bearbeta det förflutna.
Regi Amanda Olofsson. Utbildad regissör vid Dramatiska Institutet och vinnare av stipendiet 1 km-film 2006, Unga Sophie Bell är hennes långfilmsdebut.
Producent Gila Bergkvist Ulfung, Breidablick Film

Cayuco
Drama om sextonåriga Sara från Sverige som är på Kanarieöarna när en överlastad flyktingbåt går på grund utanför kusten. Bland de överlevande efter den svåra färden mot drömmarnas Europa finns ynglingen Mamadou.
Regissör Görel Crona. Skådespelare som långfilmsdebuterade 2011 med ”Tysta Leken” som belönades med SVT Kulturnyheternas debutantbagge och har visats på ett flertal festivaler som Valladolid, Montreal, Las Palmas, Istanbul m.fl.
Producent Klara Björk, Filmkreatörerna

Om Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium
Med stipendiet vill vi uppmuntra ny svensk regitalang och lyfta kvinnliga regissörer. Initiativtagare till stipendiet är Stockholms filmfestival med Telia som huvudfinansiär och stöd av Svenska Filminstitutet, EuroSound, Dagsljus och SVT. Den färdiga filmen har världspremiär på Stockholms filmfestival, distribueras i alla fönster av NonStop Entertainment i hela Norden och Baltikum och 14 dagar efter svensk biopremiär visas den exklusivt i videobutiken i Telias digital-tv tjänst.