Filmer till Lübeck

0
Siw Malmkvist i musikalfilmen Förälskad i Köpenhamn från 1960. Foto: Erben/Bygholm
Siw Malmkvist i musikalfilmen Förälskad i Köpenhamn från 1960. Foto: Erben/Bygholm. Pressbild från Svenska Filminstitutet.

Den 63:e upplagan av Nordiska filmdagarna i Lübeck (Nordische Filmtage in Lübeck) har presenterats och som vanligt kommer den nordtyska publiken i den anrika Hansastaden att erbjudas ett stort utbud svenska filmer.

Nordiska filmdagarna är en av de viktigaste festivalerna för svensk film i Tyskland och totalt kommer det att visas 35 svenska filmer och samproduktioner under festivalen. Dessutom gästas festivalen av den i Tyskland mycket populära Siw Malmkvist.

Det blir europeisk premiär av Fördom och stolthet – den svenska filmgarderoben av Eva Beling. En dokumentär som berättar om hur homo- och bisexuella samt transpersoner skildrats i den svenska filmhistorien under hundra år, alltifrån filmer av Mauritz Stiller, Ingmar Bergman och Mai Zetterling fram till i dag. Dokumentären innehåller mängder med filmklipp samt intervjuer med Liv Ullmann, Harriet Andersson, Rikard Wolff, Mian Lodalen, Bruce La Bruce, Andrea Weiss och många fler.  Svensk biopremiär i mars nästa år.

Den hundraåriga svenska stumfilmen Vallfarten till Kevlaar av Ivan Hedqvist kommer att visas i medeltidskyrkan St. Jakobi med ackompanjemang av orgel, kör och orkester. Filmen, som är baserad på en dikt av tyske 1800-talspoeten Heinrich Heine, är ett av de konstnärligt mest ambitiösa verken från den så kallade svenska filmens guldålder, och har rönt särskilt intresse i Tyskland sedan den restaurerades digitalt. Filminstitutets filmarkivarie Magnus Rosborn introducerr visningen och på Museum Behnhaus kommer han att hålla ett längre föredrag om filmes tillkomsthistoria och restaurering. Vallfarten till Kevlaar ärcen del i festivalens retrospektiv där flera välkända svenska filmer som bland annat Ingmar Bergmans Smultronstället (1957), Amir Chamdins Cornelis (2010) och Lasse Hallströms ABBA – The Movie (1977) också kommer att visas.

Dessutom gästar Siw Malmkvist årets festival. För sextio år sedan spelade hon huvudrollen i den danska musikalfilmen Förälskad i Köpenhamn. Filmen blev, förutom i Norden, oerhört populär i Tyskland i början av sextiotalet och kommer nu visas i en digitalt restaurerad version. Med över hundra tyska insjungningar på skiva – under femtio år – är Siw Malmkvist en av Sveriges främsta och mest välkända musikexporter till Tyskland.

Ytterligare svenska filmer och samproduktioner som kommer att presenteras på festivalen:

Ninja Thybergs Pleasure, Nathalie Álvarez Meséns Clara Sola, dokumentären Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri som premiärvisades på Sundance filmfestival i år och som går upp på svenska biografer på fredagoch den omtalade och prisbelönta dokumentären Sabaya av Hogir Hirori. För den yngre publiken visas även den animerade filmen Apstjärnan av Linda Hambäck, Caroline Cowans Eva & Adam och Amanda Adolfssons Nelly Rapp – monsteragent.

Bland de åtta svenska kortfilmer som finns med i årets program kan nämnas Lyckad upptining av Herr Moro av Jerry Carlsson och Jordbundna av Baker Karim.  Båda filmerna är en del av Filminstitutets och SVT:s stora kortfilmsstorsatsning 2121 och finns tillgängliga att se på SVT Play.

Filmfestivalen pågår mellan 3 och 7 november.