Filminstitutet 50 år – nu går startskottet

0

I år är det 50 år sedan Svenska Filminstitutet grundades. Idag står svensk filmpolitik igen inför stora utmaningar. Vad finns det att lära av historien? Hur får vi en stark filmpolitik för de kommande decennierna? Dessa frågor kommer att vara i fokus under jubileumsåret. Målet är att engagera så många som möjligt i samtalet.

Det var finansmannen och filmkritikern Harry Schein som tillsammans med dåvarande finansministern Gunnar Sträng skapade förutsättningarna för den filmreform som sedan dess har varit grundbulten i svensk filmpolitik. Orsaken var behovet av en stark filmpolitik för att säkra en bred och kvalitativ svensk filmproduktion. Frågor som är högaktuella idag igen – nu fattas politiska beslut som är avgörande för svensk film de kommande decennierna.

– Filmen står sig starkare än någonsin, men runt filmen gungar det, säger Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet och fortsätter, distributionsvägarna är nya men affärsmodellerna är gamla och filmavtalet likaså. Med så mycket engagemang som filmen väcker tycker vi det är hög tid att vi gemensamt diskuterar hur svensk film ska få 50 framgångsrika år till.

Startskottet går idag, den 9 april, med Filmrummets diskussion under rubriken Filmpolitiken 2020. Här är ambitionen att inspirera och sätta igång ett konstruktivt samtal om hur filmbranschen gemensamt skulle vilja att filmpolitiken och -finansieringen ska se ut – inte vad som gynnar enskilda intressen.

Mycket mer kommer att hända under året för både filmbranschen och allmänheten, så titta på vår webbsida som uppdateras regelbundet. Den 3 juli är Filminstitutets dag i Almedalen. Där bjuder vi på seminarier och samtal i anslutning till vårt 50-årsfirande.

16-17 oktober anordnas branschdagar och seminarier där vi fortsätter att blicka framåt mot ett nytt filmavtal. Det kommer också anordnas work-in-progress med aktuella filmer under produktion samt speeddating mellan produktionsbolag och regissörer.
Den 18-20 oktober brakar vi loss med Länge leve filmen – ett öppet hus i Filmhuset dit alla är varmt välkomna.

Mer information om firandet: www.sfi.se/50-arsjubileum