Home Nyheter Kurt Linders stipendium tilldelas Gabriela Pichler

Kurt Linders stipendium tilldelas Gabriela Pichler

0

Svenska Filmakademin har beslutat att dela ut Kurt Linders Minnesfondsstipendium för år 2012 till Gabriela Pichler med motiveringen:

Med ”Äta sova dö” har Gabriela Pichler i sin första långfilm presenterat ett Sverige trovärdigt alltifrån Rasăs första instämpling på grönsakspackaranläggningen till den sista eftertexten. Puben där stammisarna som ingår i Rasăs umgänge påstår att muslimer dumpar lönerna; arbetssökarkursen med rollspel och hurtiga tillrop; parkeringsplatsen där hon tar farväl av pappa när han åker till jobb i Norge – det känns som om Gabriela Pichler varit där. Hon lyckas med sitt syfte, att få oss att önska ett samhälle som kunde ropa det Rasă ständigt ropar medan hon ännu har kvar sitt älskade arbete: ”Jag fixar!”

Stipendiet som är på 20 000 kronor har sedan 1969 delats ut till personer under 35 år som gjort framstående insatser på filmens område. Bland de tidigare pristagarna märks bl.a. Roy Andersson, Lukas Moodysson, Stellan Skarsgård och Stina Ekblad.

Svenska Filmakademien samlar sedan mer än 70 år framstående representanter för alla yrken som har med film att göra. Förutom regissörer, skådespelare och producenter finns bland akademiens ca 150 ledamöter manusförfattare, fotografer, forskare och kritiker.