Fredrik Dolk vill bygga nytt skånskt Filmcentrum

1

Projektet kallas för Kullafilm och ambitionen är att jobba med flera genrer och även tv-produktion. Målet är att sätta nordvästra Skåne på filmkartan och bli en motvikt till Stockholm, Göteborg och Ystad.

Skådespelaren Fredrik Dolk är en av personerna som arbetar för att projektet ska bli verklighet och idén föddes för ett par år sedan. Ambitionen är att förlägga centret till Arild på Kullahalvön. De har hittat flera lokala filmarbetare att samarbeta med och har flera filmprojekt igång.

– Två av projekten kan inte göras någon annanstans än här, det är kul, säger Fredrik Dolk till tidningen Nytt från Öresund.

Fredrik hat arbetat  för Helsingborgs Stadsteater men även medverkat i en rad långfilmer, däribland Hollywoodproduktionen The Girl With The Dragon Tattoo.

– Det blir en grund här nere med ett par årsanställda, sedan projektanställer man till respektive produktion. Vi vill försöka hålla nere på administration och lägga allt på filmen, säger Dolk till Nytt från Östersund.

Det är ännu inte klart hut Kullafilm ska finasieras men idéer finns. Samarbete med näringsliv och myndigheter är några av dem.

– Kullaflyg, och Arbetsförmedlingen skulle kunna vara involverad med ett arbetsmarknadsprojekt som leder till jobb, säger Fredrik Dolk.

Källa: Nytt för Öresund

1 KOMMENTAR