Svenska producenten Helena Danielsson får filmpris

0

Den svenska producenten Helena Danielsson har tilldelats priset Prix Eurimages 2012 för sina framgångsrika europeiska samproduktioner. Priset, i form av en statyett, delas ut på den Europeiska filmgalan som hålls på Malta lördagen den 1 december 2012.

– Jag är så oerhört överraskad och stolt. Det är en stor ära att få ta emot detta pris och dessutom en ovärderlig bekräftelse på den filosofi och passion för internationella samproduktioner som är min ledstjärna i mitt producentskap. Min kärlek till filmen och detta pris ger mig ytterligare energi att fortsätta att utveckla nya projekt tillsammans med den fantastiska talang som finns i Europa, säger Helena Danielsson.

Efter 15 år som verksam inom skandinavisk och europeisk filmindustri grundade Helena Danielsson år 2003 Hepp Film. Företagets kärnverksamhet är att utveckla och producera spelfilmer, drama för tv samt dokumentärer i internationella samproduktioner med prisbelönta europeiska talanger.

Bland Danielssons filmer märks Cargo av Clive Gordon, Jörgen Bergmarks Det enda rationella som tävlade om Kritikerveckans pris i Venedig 2009, dokumentären Om konsten att flyga till Kabul av Simone Aaberg Kærn och Magnus Bejmar som blev nominerad till en internationell Emmy 2007 samt Svinalängorna av Pernilla August, vinnare av Kritikerveckans pris i Venedig 2010. Hon producerade även Neon Flesh av Paco Cabezas och White White World av Oleg Novkovic.

Helena Danielsson arbetar fortsatt med Hepp Film men även med företaget Tre Vänner Produktion AB som producerade Daniel Espinosas Snabba Cash, vinnare av tre Guldbaggar.

Källa:SFI