Fyra priser på en vecka till Nahid Persson Sarvestani

0

På de 55:e Nordiska filmdagarna i Lübeck, som avslutades igår, vann två svenska filmer priser: Vi är bäst! och Känn ingen sorg. Dessutom lyckades Nahid Persson Sarvestani med något så omöjligt som att förra veckan vinna hela fyra priser på fyra olika festivaler i fyra olika världsdelar för sin film Min stulna revolution.

 

I veckan som gick vann Nahid Persson Sarvestanis dokumentär Min stulna revolution hela fyra priser på olika filmfestivaler. Filmen där hon samlar sina forna aktivistkamrater och deras berättelser om revolutionen i Iran på 70-talet vann regipriset för dokumentärfilmare på Noor Iranian Film Festival i Los Angeles och bästa dokumentär med tema demokrati på festivalen DokLeipzig. Dessutom fick filmen hedersomnämnande på filmfestivalen i Abu Dhabi och på IAWRT (International Association of Women in Film and television) Awards i Casablanca, Marocko.

Filmen hade svensk premiär 18 oktober och distribueras av Folkets Bio

 

Vi är bäst! och Känn ingen sorg vann i Lübeck

På de 55:e Nordische Filmtage vann i helgen Lukas Moodyssons Vi är bäst! den baltiska juryns pris för bästa film. Priset togs emot på avslutningsgalan på Lübecker Theater av en av huvudrollsinnehavarna, Mira Grosin.

Adam Lundgren tog emot priset för Känn ingen sorg, av Måns Mårlind och Björn Stein.

Källa: SFI