Home Nyheter Gräns – Sveriges bidrag till Oscar 2018

Gräns – Sveriges bidrag till Oscar 2018

0

Vid en presskonferens i filmhuset avslöjades det idag att Ali Abbasis Cannes-belönade drama Gräns är Sveriges bidrag till en Oscarsnominering för Bästa icke-engelskspråkiga film.

– Jag är överväldigad. Jag trodde att det var omöjligt att komma till Cannes, men i och med att filmen bara växer och växer och visas på festival efter festival så känns Oscarsgalan inte så långt bort, säger Ali Abbasi, regissör.

– Det är en seger för alla som inte hör hemma någonstans, säger författaren John Ajvide Lindqvist.

Gräns fick sin världspremär i den prestigefyllda sektionen Un certain regard på årets filmfestival i Cannes, där den också vann ett av de finaste prisen. Filmen blandar uråldrig naturmystik med svensk vardag och är en berättelse om tullpolisen Tina som har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Huvudrollen som Tina spelas av Eva Melander och i övriga roller ser vi bland andra Eero Milonoff och Jörgen Thorsson. Manus är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med John Ajvide Lindqvist, baserat på hans novell med samma namn.

I förra veckan vann filmen dessutom kritikerpriset på den Norske Filmfestivalen i Haugesund – och filmen har blivit utvald att visas i kategorin Contemporary World Cinema under Torontos filmfestival. Filmen får distribution I USA via bolaget Neon, som också distribuerade den svenska filmen Borg.

Gräns är den första svenska långfilmen för iransk-svensk-danske regissören Ali Abbasi, som är född i Teheran och utbildad vid den Danska Filmskolan. Han långfilmsdebuterade 2016 i Danmark med skräckfilmen Shelley, som också visades på filmfestivalen i Berlin. För musiken i Gräns står Christoffer Berg och Martin Dirkov, och ljuddesignen är skapad av Christian Holm.

Den 10:e november tillkännages även nomineringarna för Bästa Film på European Film Awards (EFA) och då vet vi om Gräns har gått vidare till att bli från att vara short-listed till att bli nominerad.

Filmen är producerad av Meta Film Stockholm, Black Spark Film&Tv & Kärnfilm i samproduktion med Meta Film Danmark samt Film i Väst, SVT, Nordisk Film- och TV-fond och CPH Filmfund och med stöd från Eurimages, Danska Filminstitutet och Svenska Filminstitutet, konsulent Yaba Holst. Filmen distribueras av TriArt Film och har svensk biopremiär 31 augusti 2018. Sales agent är Films Boutique.

Sju stycken ledamöter i den svenska Oscarskommittén utser det svenska bidraget. Filmen ska ha haft svensk biopremiär under tiden 1 oktober 2017 till 30 september 2018. Ordförande för Oscarskommittén är Filminstitutets vd Anna Serner.

Ledamöterna:
Jan Lumholdt, Svenska Kritikerförbundet
Levan Akin, Teaterförbundet/för scen och film – regissörer
Lisa Ohlin, Teaterförbundet/för scen och film – regissörer
Zoran Slavic, Sveriges Filmuthyrareförening
Tomas Michaelsson, Film & TV Producenterna
Lizette Jonjic, Film & TV Producenterna
Mirja Wester, Göteborg Filmfestival