Home Nyheter Webb-tv Grattis Linus Sandgren. Oscar för Bästa foto i natt!

Grattis Linus Sandgren. Oscar för Bästa foto i natt!

0

Fotografen Linus Sandgren lyckades med något som inte har hänt på 34 år på Oscarsgalan – att som svensk ro hem en prestigefull Oscar för Bästa foto (Best Cinematography). Han belönades för fotot i den multipelt Oscarsnominerade musikalfilmen La La Land.

Linus Sandgren tackade Oscarsakademin, regissören Damien Chazelle, skådespelarna Ryan Gosling och Emma Stone, bolagen och teamet bakom filmen. Sandgren tackade även sin familj och släkt.

– Jag känner stor glädje och stolthet över Sveriges fina filmarbetare. Nu har Linus Sandgren gjort det som Sven Nykvist gjorde för 34 år sen. Vi vet ju också att det finns så många andra namn bland svenska fotografer som bara väntar på att upptäckas internationellt. Grattis Linus! säger Anna Serner, Svenska Filminstitutets vd.
La La Land är en musikalisk romantisk komedi skriven och regisserad av Damien Chazelle. Linus Sandgrens filmfoto i filmens öppningsscen har särskilt lyfts fram som häpnadsväckande där par dansar på biltaken på en motorväg, i en enda lång tagning.
Endast två gånger tidigare har statyetten för Bästa foto gått till en svensk. Sven Nykvist tog emot priset 1983 för fotot i Fanny och Alexander, som vann i kategorierna Bästa scenografi och Bästa icke-engelskspråkiga film samma år. 1972 vann Sven Nykvist i samma kategori för filmen Viskningar och rop.

Linus Sandgren är son till filmproducenten Bertil Sandgren och har etablerat sig i Hollywood med fotot till filmer som American Hustle och Promised Land, men han har också fotat svenska filmer som Storm och Lycka till och ta hand om varandra.

Läs mer om svenska nomineringar och vinster genom tiderna här www.filminstitutet.se/oscar

Läs mer om Oscarsgalan på www.oscars.org