Home Filmer på gång Hambergs bok blir film

Hambergs bok blir film

0
Hambergs bok blir film
Namn: Emma Hamberg Pressbild från SF Studios: Anna-Lena Ahlström

SF Studios har köpt filmrättigheterna till uppmärksammade författaren Emma Hambergs nya bok Je m’appelle Agneta som lanserades den 18 mars. Historien i boken kommer att utvecklas till en svensk dramakomedi, producerad av SF Studios och Emma Hamberg kommer att vara kreativt inblandad i processen.

Je m’appelle Agneta kretsar kring fyrtionio-åriga Agneta, som tappat all styrfart och glädje i livet efter att barnen flyttat ut, den äkta mannen som hellre cyklar i trikåer än umgås med henne och arbetskamrater som aldrig förstått vem hon är.  Agneta bestämmer sig för att ändra på sitt liv och svarar på en tidningsannons i tron om att hon ska vara au pair åt en ensam pojke i ett stort provencalskt hus. Hon förklarar för sin man att han få ta över swishandet till de utflugna barnen ett tag medan hon åker till Provence en månad. Men väl framme är inget som Agneta trodde. Pojken var tydligen en äldre dement herre och det där huset var ett helt kloster. Men utan en endaste munk i sikte. Det visar sig att man i klostret erövrar livet genom ost, vin, dans och lite erotik – och inte alls genom paddel, korsord eller fågelskådning. Ett nytt kapitel och äventyr i Agnetas liv tar form.

Filmen Je m’appelle Agneta kommer att baseras på Emma Hambergs nya roman med samma namn, som lanserades den 18 mars av Piratförlaget. Emma Hamberg är författare, tecknare och illustratör och har tidigare skrivit bl.a. de populära och uppmärksammade böckerna Resten av allt är vårt (2019), Hjärtslaget i Rosengädda (2017), Vårjakt i Rosengädda (2015), Larma, släcka, rädda i Rosengädda (2013), Rosengädda nästa! (2012) och Baddaren (2010). Hon är även aktuell som en av skaparna och författarna till TV-serien Sommaren -85 (2020).

– Första gången jag jobbade med SF Studios blev det filmen Linas kvällsbok, som handlade om en tonårstjej där hormonerna var på väg IN.  Nu är jag tillbaka till underbara SF Studios, och tillsammans ska vi göra en rulle om 49-åriga Agneta där hormonerna är på väg UT! Vilket är precis lika omtumlande, gastkramande, roligt och hejdlöst. Så nu håller vi i alla hattar, tar Agneta i handen och dundrar ner till Provence och ett kloster, där inte en enda munk finns i sikte. Precis tvärtom. Vi ska bada i gluten, smör, marmelader, ostar, lite dans, lite sex, och vi ska göra det med en snart 50-årig kvinna vid rodret. Je m’appelle Agneta heter boken och filmen och ja, vi har alla en Agneta i oss som behöver komma ut. Vi börjar med den här Agnetan, säger Emma Hamberg, författare till Je m’appelle Agneta.

Filmproduktionen av Je m’appelle Agneta beräknas påbörjas under 2022. Filmen kommer att produceras av SF Studios, som också kommer att distribuera filmen i Norden. Producent för filmen är Annika Sucksdorff på SF Studios, som tidigare producerat bl.a. Tom of Finland (2017) och varit exekutiv producent för Tove (2020) samt är aktuell med SF Studios produktionen Bränn alla mina brev som påbörjar inspelning senare i år.

– Jag är uppvuxen med Emma Hambergs tecknade serier, som gick rakt in i mitt hjärta. Graden av igenkänning och skratt har för mig alltid varit hög då det gäller Emma, och att nu få möjligheten att göra film på Je m’appelle Agneta är en dröm som går i uppfyllelse. En varm, rolig och relaterbar berättelse med lagom mängd självironi och vardagligt äventyr är precis vad man känner sig sugen på i dessa tider! Vi på SF Studios vill tillsammans med Emma bjuda publiken på en riktig gräddbakelse till filmupplevelse -både visuellt och emotionellt!, säger Annika Sucksdorff, Head of Film Production Sweden på SF Studios.

SF Studios förvärv av rättigheterna till Je m’appelle Agneta är ett viktigt steg i SF Studios strategi att göra film av starka berättelser med lokal förankring som kan uppskattas av en bred publik.


Källa: SF Studios